Лаура Кьовеши получава по-голямата част от гласовете в правната комисията

...
Лаура Кьовеши получава по-голямата част от гласовете в правната комисията
Коментари Харесай

Кьовеши получи подкрепата на правната комисия в ЕП

Лаура Кьовеши получава по-голямата част от гласовете в правната комисията на Екологичен потенциал за основен европейски прокурор . Председателят на LIBE разгласи резултата и тя получава най-вече гласове - 26. След нея са френския претендент Жан-Франсоа Бонер с 22 гласа, а германецът Андрес Рите, получил единствено един, оповестява румънското издание " Диджи24 ".

Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) и Комисията по бюджетен надзор (CONT) към Европейския парламент гласоподаваха идентично за нея.

Съвместното предложение на двете комисии се изпраща на Председателския съвет и на ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни .

Главният прокурор ще бъде назначен по общо единодушие на Екологичен потенциал и на Съвета .
 Лаура Кьовеши продължава борбата за европейски прокурор
Лаура Кьовеши продължава борбата за европейски прокурор

Гласуване в Екологичен потенциал за основен пост

Тримата претенденти бяха изслушани във вторник от взаимните комисии на Европейския парламент за цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) и Бюджетен надзор (CONT) за поста основен прокурор на Европа.

Европейската прокуратура е новосъздадена институция, заради което Екологичен потенциал се сблъскваме с нова процедура .

Кьовеши не е препоръчана от Румъния , както и нейните съперници от Франция и Германия не са препоръчани от своите страни .

Но за разлика от нея, те са мощно подкрепяни от националните институции . Сега е четвъртата стъпка от процедурата по назначение. Кьовеши бе първата в листата на комисията за асортимент и втората - при гласуването в Съвета на Европейския съюз.
 България гласувала срещу Кьовеши за европейски прокурор
България гласувала срещу Кьовеши за европейски прокурор

Жан-Франсоа Бонер е получил 50 точки

От досегашните изказвания се знае, че две от най-големите парламентарни групи - ЕНП и АЛДЕ - поддържат Кьовеши . В допълнение, има доста членове на Екологичен потенциал в правната комисия, които гневно подлагат на критика битката с корупцията в Румъния.

Въпреки резултата на Съвета, Кьовеши има шансове да получи Европейската прокуратура . Ако Парламентът поддържа кандидатурата, в несъгласие с решението на Съвета, м ежду двете институции има интервал на договаряния за назначение на европейски основен прокурор.

В парламентарната комисия по бюджетен надзор (CONT) Кьовеши получи 12 гласа, следвана от френския претендент с 11 гласа и немския претендент с един глас, като гласуването в CONT е консултативно. Четирима от членове на комисията са от Германия, двама от Франция, а от Румъния още двама .
 От
От " Правосъдие за всеки " зоват България да поддържа Кьовеши за европрокурор

Нейните резултати и професионализъм били безспорни, съгласно самодейността

Всеки от претендентите показва своя управнически план и дава отговор на въпросите, повдигнати от членовете на комисията .

След първия кръг на гласоподаване в Съвета на Европейския съюз на ниво дипломат (COREPER) предходната седмица, френският претендент е класиран преди всичко , а Кьовеши бе класира на второ място, както и немският прокурор .

Припомняме, България е гласувала в Съвета срещу някогашния основен прокурор на Румъния за битка с корупцията Лаура Кодрута Кьовеши за европейски прокурор, заяви вестник " Сега ", базирайки се на източник, който е непосредствен до дипломатическите среди в Брюксел.

Съгласно Регламента за основаване на Европейската прокуратура Европейският парламент и Съветът избират с общо единодушие основния европейски прокурор за седемгодишен период , който не може да бъде възобновен. Съветът взема решение с нормално болшинство .
 Заговорът против Лаура Кьовеши
Заговорът против Лаура Кьовеши

В Букурещ я препъват, в Брюксел й вярват…
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР