Лаура Кьовеши е в краткия списък с кандидати за главен

...
Лаура Кьовеши е в краткия списък с кандидати за главен
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши сред кандидатите за главен прокурор на Европа

Лаура Кьовеши е в късия лист с претенденти за основен прокурор на Европа, заяви „ Свободна Европа “.
 Отстраниха Лаура Кьовеши от антикорупционната прокуратура на Румъния  Хиляди стачкуват в Румъния поради промени в Наказателно-процесуален кодекс и отстраняването на Лаура Кьовеши
Срокът за подаване на кандидатури изтече на 14 декември предходната година. Според източник на „ Свободна Европа “ от Брюксел от първичните 30 претенденти са останали единствено петима, измежду които е и Кьовеши.

Освен нея е имало и още две кандидатури от Румъния, които обаче са били отхвърлени.

Кьовеши беше основен прокурор на Националната дирекция за битка с корупцията в Румъния от 2013 до 2018 година, когато бе отстранена по искане на ръководещите.

Селекцията на европейския основен прокурор се прави от комитет от 12 членове - някогашни представители на разнообразни европейски институции, назначен през септември предходната година. 

Списъкът с претенденти ще бъде прегледан от Съвета по правораздаване и вътрешни работи и, евентуално, от Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи, а финалното решение ще се вземе от комитета и от Европейския парламент. 

В рамките на 7-годишния си мандат европейският основен прокурор може да стартира следствия, свързани с всички страни членки, както и в избрани случаи да постанови арест на обвинени в закононарушение лица. Европейската прокуратура ще проверява закононарушения, свързани с ощетяването на бюджета на Европейски Съюз. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР