Лаура Кьовеши бе одобрена днес от Съвета на ЕС за

...
Лаура Кьовеши бе одобрена днес от Съвета на ЕС за
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши е одобрена за главен прокурор на ЕС

Лаура Кьовеши бе утвърдена през днешния ден от Съвета на Европейски Съюз за европейски основен прокурор. Новината оповестиха представители на групата на Зелените в Европейския парламент, съобщи Българска телеграфна агенция.
Кандидатурата на Кьовеши е събрала задоволително болшинство по време на съвещание на Комитета на непрекъснатите представители в Европейски Съюз на страните членки, удостовери Марко Руонала, представител на финландското ротационно посланичество на Европейски Съюз.
Говорител на Европейската комисия посочи, че с това процедурата не завършва. По неговите думи е явно, че има прогрес във възобновените договаряния сред Съвета на Европейски Съюз и Европейския парламент.
Кьовеши е единственият претендент за поста на този стадий от процедурата. Тя бе по-рано началник на румънската антикорупционна прокуратура.
Европейският парламент към този момент спря избора си на Кьовеши.
С днешното решение на посланиците в Съвета на Европейски Съюз се обрисува единогласие сред институциите. Кьовеши може да бъде назначена след формалното оповестяване на края на междуинституционалните договаряния.
По-рано Съветът на Европейски Съюз имаше собствен претендент - французинът Жан-Франсоа Бонер, само че през юли Париж отдръпна кандидатурата му и разгласи, че е подготвена да поддържа Кьовеши.
Социалдемократите, които ръководят в Румъния, дълго време водеха акция за дискредитирането на Кьовеши, която е доста известна измежду обществото, само че е подложена на критика от част от политическата класа. На собствен ред президентът Клаус Йоханис твърдо я поддържа. Румънски медии показват съмнение, че президентът на Румъния е помолил персонално посланика на страната в Европейски Съюз Луминита Одобеску да гласоподава за Кьовеши.
Главният прокурор на Европейски Съюз разполага единствено с един мандат от седем години.
Новата европейска прокуратура ще бъде самостоятелен орган, претрупан с битката с закононарушенията срещу
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР