Лаура Кьовеши: България е една огромна афера. Това заяви наскоро

...
Лаура Кьовеши: България е една огромна афера. Това заяви наскоро
Коментари Харесай

Азбучник на българския хаос: АФЕРА

Лаура Кьовеши: „ България е една голяма спекулация ”.
Това съобщи неотдавна бъдещият европейски прокурор в свое следващо прочувствено изказване. Неукротимата румънка добави, че следствията в България би трябвало да стартират незабавно, тъй като страната ни е прогнила от корупция и безвластие, а политическата класа, вместо да трие наровете по пандизите, става все по-нагла и безнаказана.
Кьовеши е човек, който добре знае какво споделя и надали би трябвало да се съмняваме, че познава добре смисъла на думата „ спекулация ”. Идва от френски и значи мошеническо дело или недобросъвестно, подмолно действие, осъществено за облагодетелстване или персонална полза. Аферата всекидневно се отнася за политическа или комерсиална договорка, осъществена с непозволени средства.
Но това, което Кьовеши може би не знае в детайлности, са дълбоките аргументи за това безумно положение на обстановката у нас, в това число спрямо родната й Румъния.
Тези аргументи са главно три.
Първата. Отношенията на партийния водач на Румъния по времето на социализма Николае Чаушеску не бяха прекомерно „ любовни ” с нито един от вождовете на Съюз на съветските социалистически републики, като стартираме от Брежнев и стигнем до Горбачов. Това е изключително видно, в случай че ги съпоставим с прословутата българска подлизурщина и верноподаничество. Твърди се, че по този начин Живков успявал да вземе евтини първични материали и най-много нефт от Съюз на съветските социалистически републики. За разлика от нас обаче, румънците си имат освен нефт, само че и темперамент. Това те потвърдиха с отхвърли си да вземат участие взаимно с войските на Варшавския контракт в нахлуването в Чехословакия през 1968 година, което провокира персонално на Чаушеску благосклонностите на Запада. Комшиите ни даже си позволяваха прекомерно фриволни стопански контакти с изключение на със страни от Западна Европа, също и с такива отявлени врагове на Съюз на съветските социалистически републики по това време, като Китай и Съединени американски щати. Тези обтегнати връзки сред нашата съседка и Страната на Съветите продължаваха по този начин до самия завършек на социализма, до рухването на Берлинската стена.
Затова и в Румъния проекта на Андропов за промяна на властта на Съветската комунистическа партия /КПСС/ и тайните й служби/КГБ/ от политическа в икономическа не проработи по този начин, както у нас. Нека напомним този проект – преодоляване на финансовите средства от партийния хайлайф и Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и превръщането им в стопански държател на страната. Създаване на героичен бригади/мутри/ на основата на силовите спортни клубове и превръщането на тези бригади в бухалката на новоизлюпените капиталисти. Тези бригади трябваше да сковават публичното мнение, да потушат гражданската опозиция и при нужда да играят ролята на бушони, тогава, когато публичното напрежение има потребност от това.
В Румъния не се случи нищо сходно. Спомням си Букурещ през 90-те години. Там, за разлика от нас, нямаше момчета с спортни екипи, нямаше толкоз джипове и други скъпи коли, както в София.
Втората причина за голямата разлика в самочувствието и решителността на българите и румънците беше методът, по който се срина системата. При тях това стана не с анемичен дворцов прелом, както у нас и което доста анализатори регистрират като необикновен принос на българския преход /Егати приноса, егати прехода!/. В Румъния обществено екзекутираха Чаушеску и жена му. Това е, няма раждане без кръв. Споменът за тази екзекуция има психически и дисциплиниращ резултат и до през днешния ден.
Третата причина за съществуването на сходна гражданска сила, подготвена да се бори с родната афера/не както у нас/ в Румъния е нейният етнически състав. В тази страна живеят няколко милиона унгарци, словаци и немци. Тези жители на нашата съседка носят друга просвета, възприятие за независимост и правда, точно те са един от главните катализатори на дейния цивилен развой. Затова и румънските площади не престават да бъдат цялостни, по тази причина неотдавна потегли към пандиза следващият върховен политик – Ливиу Драгня, а там го чакат мнозина като него.
Да се върнем на българската Афера. Съмнявам се, че можем да се оправим единствено с наличните сили на тези българи, които се намират в страната. Нужна е помощта и силата на свободните милиони българи, емигрирали в чужбина.
Ако се върнат.
 
Автор: Калин Илиев
Азбучник на българския безпорядък ” съставлява поредност от мнения, чиито наименования следват последователността на буквите в българската писменост. Подобен метод има упоритостта да очертае оптимално необятен кръг от тематики, като открие техните връзки сред буквите, думите и словото през хаоса на Прехода. Другите текстове от поредицата четете ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР