Лаура Кодрута Кьовеши, бившият главен прокурор на румънската антикорупционна агенция,

...
Лаура Кодрута Кьовеши, бившият главен прокурор на румънската антикорупционна агенция,
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши има нужда от медийна свобода, за да си свърши работата

Лаура Кодрута Кьовеши, някогашният основен прокурор на румънската антикорупционна организация, беше публично доказана като първия в историята на Европейски Съюз прокурор, който ще оглави неотдавна основаната Европейска прокуратура. Нейният екип ще стартира работа в края на 2020.
Кьовеши ще поразмърда нещата, само че и ще има много трудности по пътя. Едно от най-големите е заглушаването и задушаването на публицисти из Европа, в това число и в България. Липсата на медийна независимост ще направи много сложна работата на Кьовеши да разкрива закононарушения свързани с евро-фондове.

Веднага щом плъзна новината, че Кьовеши ще стане основният евро-прокурор, деятели от цяла Европа приветстваха шумно. Аплодисментите можеха да се чуят и в България, където имаме проблеми с непозволено заграбване на евро-средства, само че и със свободата на словото – място, където Кьовеши е нужна.

Според дефиницията, мандатът на Кьовеши е „ да проверява и докара до съд закононарушения против бюджета на Европейски Съюз, като машинация, корупция и съществени задгранични измами с Данък добавена стойност “. Главният евро-прокурор има нелеката задача да преследва закононарушения с евро-пари.

Може да звучи като отчаяние за доста хора, само че Кьовеши няма да има пълномощията да се оправи с всичко, което е сбъркано с една страна или бранш. Корупцията и измамите се включват в компетенцията на евро-прокурора, единствено доколкото те са свързани в евро-фондове. Не по принцип.

Ако Кьовеши няма да бъде всевиждащата и всеможеща избавител, за която доста я мислят, тогава къде това оставя медийната независимост и за какво приказвам за нея?

Подвеждането под отговорност на закононарушения с евро-фондове е съвсем невероятно без следите, които се появяват с работата на свободните медии и нападателната проверяваща публицистика, посредством които се разкриват съмнителни покупко-продажби и контракти.

Журналистите са тези, които от време на време водят хорото. Често журналистически следствия чертаят пътя за престъпните следствия. Това е още по-вярно за организация от вида на евро-прокурора, която ще работи от Европейски Съюз щабквартира и ще разчита на следи и съдружници на терен.

Не можем да чакаме, че Европейски Съюз организация ще добива цялата заплетена, скрита локална информация сама или единствено със съдействие с държавните институции под въпрос.

И тук идва ролята на медиите и публицистите.

България, колкото и тъжно да звучи, дава ясна илюстрация за това за какво работата на Кьовеши ще се окаже изключително сложна. Държавата ни e 111-та в света по независимост на медиите, съгласно Репортери без Граници.

За илюстрация на обстановката, просто би трябвало да погледнем абсурда с номинацията на основния прокурор и уволнението на умел публицист, сериозен към единствения претендент за поста на основен прокурор.

Както Ройтерс съобщи, журналистката на българското национално радио, Силвия Великова, беше уволнена поради рецензиите си към претендента за основен прокурор Иван Гешев, който към този момент е определен да стане идващият основен прокурор. Президентът Румен Радев наложи несъгласие на избора, което беше преодоляно, давайки старта на още митинги през предходната седмица.

Сред аргументите, поради които изборът на основния прокурор е меко казано противоречив, е уволнението на Силвия Великова. Изритването й провокира митинги на български публицисти, които и аз посещавах, а в столицата хиляди стачкуваха по улиците против Гешев през септември, октомври и в този момент, с президентското несъгласие.

Там, където историята става забавна или ужасна – или и двете – е, че четирима неназовани са се обаждали през септември на шефа на националното радио, с цел да бъде уволнена Великова или най-малко да бъде заглушена, до момента в който Гешев бъде определен. Великова беше уволнена. После беше върната на работа, откакто министър председателят Бойко Борисов се намеси. А самият шеф на националното радио беше уволнен от Съвет за електронни медии.

В България, недоволствата непрекъснато са за това, че публицистите, които питат неуместните въпроси, могат да бъдат отстранени за секунда, след телефонен диалог. Подозрението остава, че сенчести покупко-продажби, а не заслугите, са основният фактор в уволнението и назначението на българските публицисти.

Ясна илюстрация са образците на проверяващите публицисти Миролюба Бенатова и Генка Шикерова. И двете са познати със мощна проверяваща публицистика и с сложни въпроси, разкриващи корупция и неприятно управление. И двете са без работа след напън да изоставен всеобща медия.

Генка Шикерова беше изправена пред тежки заплашванията, като когато колата й беше запалена не един път, а два пъти, през 2013 и 2014, по отношение на работата й по митингите през тези години.

Миролюба Бенатова провокира солидна вълна от мнения с разкритието, че е станала водач на такси, което изненадва задграничните туристи с това какъв брой политически проницателни са българските таксиметрови водачи. „ Услугите в България са се подобрили доста “, й споделил немски екскурзиант, който си е мислил, че го кара елементарен таксиметров водач.

Та по какъв начин всичко това е обвързвано с Кьовеши?

Малко евентуално е, че карайки такси, Бенатова ще открива доста следи, водещи към кражба на евро-фондове, с цел да оказва помощ на Кьовеши. Пропиляване на гений, и на средства.

Медиите из цяла Европа имат основна роля в поддръжката на работата на новия евро-прокурор. Докато на публицисти в страни като България им липсва свободата да си правят работата, закононарушения свързани с евро-фондове ще си стоят неразкрити. Ако Лаура Кьовеши желае да е сполучлива в работата си, тя ще би трябвало да вземе под поради подтекста и да осъзнае, че в доста страни на Европейски Съюз, в това число и в България, публицистите не са оставяни на мира да си правят работата и да задават сложните въпроси. И това е тъпо, тъй като Кьовеши няма да може да се оправи сама.

Статията е оповестена от London School of Economics, EurActiv, Carnegie Council’s Global Ethics Network.

Ивета Чернева е създател, който е служил за пет организации на Организация на обединените нации и в Американския конгрес.


/Статията е оповестена от London School of Economics, EurActiv, Carnegie Council’s Global Ethics Network./



Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР