Латвийското министерство на отбраната заяви, че твърденията за корупция, които

...
Латвийското министерство на отбраната заяви, че твърденията за корупция, които
Коментари Харесай

Министерството на отбраната на Латвия допуска чужда намеса в случая с централния банкер

Латвийското министерство на защитата съобщи, че изказванията за корупция, които доведоха до отстраняването на шефа на централната банка Илмарс Римшевичс, може да са част от акция за дезинформация, целяща да навреди на доверието в страната и да повлияе на идните през октомври избори, съобщи " Ройтерс ".

Министерството не уточни кой може да стои зад " всеобщата осведомителна акция извън ", само че сподели, че тя има " идентична конструкция и осъществяване " на акциите, предшестващи френските, немските и американските избори. Русия неведнъж бе упрекната в интервенция в задгранични избори на запад, само че отхвърля тези изказвания.

В началото на седмицата Латвийската организация за битка с корупцията разгласи, че е задържала за 48 часа шефа на централната банка на страната поради това, че е изискал да му бъде платени " не по-малко от 100 000 евро рушвет ". Освен това третата по величина на активите латвийска банка ABLV бе упрекната от Съединени американски щати в пране на пари от корупция и проведена престъпност.

Според министерството на защитата " има огромна възможност това да е широкомащабна осведомителна интервенция извън и задачата й да бъде да покаже Латвия (като) обезсърчителен сътрудник ". Ведомството съобщи, че интервенцията, която чака да продължи, евентуално цели да повлияе на вътрешните въпроси и на парламентарните избори през октомври.

Рамиревичс съобщи, че е жертва на акция за оклеветяване на репутацията, тъй като е водил курс към изчистване на банковия бранш от корупция. " Не съм желал или получавал каквито и да е подкупи ", акцентира той на конференция във вторник. " Станах цел на някои латвийски търговски банки за разрушение на латвийската известност. " По думите му съгласно някои търговски банки той стои зад твърдите дейности на антикорпуционната организация и те желаят да бъде сменен с някой по-покорен.

Жалбата против Рамиревичс е отправена от дребната латвийска банка Norvik Bank, съобщи министър председателят на страната Марис Кучинскис. Главен акционер в нея е английският жител от съветски генезис Григорий Гуселников.

Междувременно Римшевичс получи възбрана да упражнява функционалностите си по разпореждане на Националната работа за битка с корупцията (KNAB), заяви " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Той е лишен от правото да прави някои действия, свързани с взимане на решения, надзор и контрол на Латвийската централна банка, в това число да извършва функционалностите на неин началник, уточни представителят на антикорупционната работа. Освен това на Римшевичс е неразрешено да напуща страната, добави тя.

По-рано през вчерашния ден той съобщи, че няма да подава оставка поради следствието против него. Римшевичс, който също по този начин е член на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), сподели, че е взел решение да не се отдръпва, защото е почтен.

Повечето високопоставени членове на ръководството на страната желаеха незабавното му отдръпване от поста. Римшевичс съобщи, че в петък централната банка е отказала да отпусне помощ в ликвидности от 1 милиард евро на упрекнатата в пране на пари банка Ей Би Ел Ви (ABLV). Той акцентира, че обиските в дома и в офиса му почнали след този отвод.

Началникът на престъпната полиция Андрейс Грисинс уточни, без да цитира имена, че е почнало следствие въз основа на тъжба от банка " Норвик " (Norvik), осмата по величина в страната, по отношение на рушвет, получен посредством изнудване от главния й акционер от страна на " почитан началник в латвийския финансов бранш ".

Латвийският президент Раймондс Вейонис, министър председателят Марис Кучинскис и финансовият министър на Латвия Дана Рейзниеце-Озола приканиха Римшевичс да подаде оставка, до момента в който против него се води следствие по съмнение в корупция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР