Латвийското министерство на отбраната планира да изразходва средства от военните

...
Латвийското министерство на отбраната планира да изразходва средства от военните
Коментари Харесай

Латвия купува HIMARS и системи за ПВО и крайбрежна отбрана

Латвийското министерство на защитата възнамерява да изразходва средства от военните фондове на Съединени американски щати за отбрана на крайбрежието от морски набези и за закупуване на системи за противовъздушна защита със междинен обхват и ракетна артилерия HIMARS, съобщи министърът на защитата Артис Пабрикс.

Финансирането от Съединени американски щати се състои от няколко стратегии, а срокът за консумиране на средствата е до пет години, прецизира " Дефенс нюз ". Медията разкрива, че Латвия към този момент е изпратила писмо до Пентагона, в което е декларирала своя интерес да закупи установки от HIMARS, Противовъздушна отбрана комплекси и системи за брегова защита. Инициативата се поддържа и от останалите две балтийски страни Естония и Литва.

Тази година държавното управление на Съединени американски щати ще даде на Латвия към 200 млн. $ под формата на помощ за сигурността и съдействие, в това число над 145 млн. $ под формата на задгранично военно финансиране за подсилване на сигурността, оповестиха от посолството на Съединени американски щати в Латвия.

Преди дни стана известно, че Пентагонът ще разположи две високомобилни артилерийски ракетни системи HIMARS в прибалтийската страна. Новината оповестиха от командването на американските сили в Европа и Африка.

Стъпката е превантивна и цели увеличаване на източния фланг на Алианса в региона на Балтика.

Страните от района упорстват за по-силно наличие на НАТО като възпиращ фактор против съветската експанзия.

Решението идва на фона на възходящото напрежение към войната в Украйна заради оповестената от съветския президент Владимир Путин предходната седмица частична военна готовност и готовността му да употребява " разнообразни оръжия за заличаване ", с цел да се оправи с това, което той дефинира като " нуклеарен шантаж " от страна на Запада.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР