Латвийският сериал Съветски дънки, чийто създател и съ-сценарист е българката

...
Латвийският сериал Съветски дънки, чийто създател и съ-сценарист е българката
Коментари Харесай

Българка с награда за сериал в Европа

Латвийският сериал Съветски дънки, чийто основател и съ-сценарист е българката Теодора Маркова, с две награди от най-големия фестивал за сериали в Европа Series Mania

Сериалът Съветски дънки получи Наградата на публиката на Series Mania 2024, както и премията за най-хубав артист за осъществяването на Карлис Арнолдс Авотс в Международната спортна стратегия Панорама.

Комедийната драма в 8 епизода се развива в края на 70-те години по време на най-свирепата агитация в Съюз на съветските социалистически републики против западната просвета. Героят на Авотс – младият Ренарс, е рок-енд-рол почитател и нарушител на дребно, който е вкаран в психиатрична клиника. В борба за своето оцеляване той стартира незаконно произвеждане на дънки благодарение на други пациенти и с покровителството на шефа на болничното заведение, който получава огромна част от облагата. Дънките стават фетиш в Рига и Ренарс се трансформира в анонимна легенда. Комитет за Държавна сигурност (на СССР) се пробва да разбие мрежата и да открие шивашкия завод в цялата страна. Конфликтът сред Ренарс и сътрудникът Марис ескалира отвън незаконния бизнес с дънките и става конфликт на идеологии, а самите дънки се трансформират във форма на митинг.

Създатели на продукцията са Станиславс Токаловс, Теодора Маркова и Валдемар Калиновски. Епизодите са режисирани от Станиславс Токаловс и Юрис Курсиетис, продуцент е Ая Берзиня (Тасе филм).

Съветски дънки бе селектиран от над 300 сериала от целия свят и направи интернационалната си премиера на 20 март в Лил. По-рано тази година, той бе част от Berlinale Series Selects и също по този начин получи оценките за Най-добър сериал, Най-добър сюжет и Най-добър артист на латвийските национални кино награди. Световен пропагандатор е Бета Филм.

Теодора Маркова беше определена и в още една стратегия на влиятелния фестивал във Франция. Мистерията в 6 епизода Соломоново решение е първият български план, който взе участие в Series Mania в границите на Co-pro Pitching Sessions. Създатели и сценаристи са Теодора Маркова и Невена Кертова (Под прикритие, Революция Z, Денят на бащата и др.), а продуцент е Катя Тричкова (Уроците на Блага, Посоки).

Фестивалът Series Mania e най-голямото събитие за сериали в Европа и събира над 85 000 фенове и към 4 000 експерти от международната промишленост.

На фотографията:
Продуцентът Ая Берзиня, основателите Теодора Маркова и Станиславс Токаловс, актрисата Ааму Милоноф и режисьорът Юрис Курсиетис
Снимка: Марк Видал

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР