Латвийският премиер Кришанис Каринш потвърди днес своята оставка, с което

...
Латвийският премиер Кришанис Каринш потвърди днес своята оставка, с което
Коментари Харесай

Латвийският премиер подаде оставка след разпадане на коалицията му

Латвийският министър председател Кришанис Каринш удостовери през днешния ден своята оставка, с което автоматизирано постави завършек на мандата на кабинета си, според конституцията, съобщи ДПА.

Правителството, което падна от власт поради вътрешни разногласия в обединението, ще продължи да работи до встъпването в служба на новия кабинет. Латвия, която е член на Европейския съюз и НАТО, граничи с Русия и Беларус, показва ДПА.

Президентът Едгарс Ринкевичс, в чиито пълномощия влиза назначението на нов министър председател, разгласи, че идната седмица ще стартира съвещания с всички парламентарно показани партии.

Той изиска новото държавно управление да си сложи първостепенна задача до 2030 година страната да доближи междинното за Европейски Съюз равнище на богатство.

Каринш беше отпред на трипартийна коалиция, включваща неговата консервативна партия „ Ново единение " дружно с консервативното „ Национално обединяване " и центристката партия „ Обединена листа ". 

Коалицията се разпадна, откакто Каринш се опита да включи две леви опозиционни партии в нея, макар нежеланието на своите сътрудници.

Неговата партия номинира някогашната министърка на благосъстоянието Евика Силиня за вероятен правоприемник на родения в Съединени американски щати Каринш, който е на власт от 2019 година, откакто в понеделник той разгласи, че не желае да оглави идващото държавно управление.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР