Латвийският парламент одобри днес ново коалиционно правителство начело с премиера

...
Латвийският парламент одобри днес ново коалиционно правителство начело с премиера
Коментари Харесай

В Латвия избраха правителство и сложиха край на дългата политическа безизходица

Латвийският парламент утвърди през днешния ден ново съдружно държавно управление отпред с премиера Кришянис Каринш от десноцентристката партия " Ново единение ", поставяйки завършек на траялата няколко месеца политическа невъзможност след парламентарните избори през октомври предходната година, оповестява " Ройтерс.

Коалицията на Каринш се състои от пет от общо седем партии в Народното събрание, изключвайки единствено проруската партия " Хармония " и Съюзът на зелените и земеделците.
 6 партии в Народното събрание на Латвия, превес на проевропейския избор
6 партии в Народното събрание на Латвия, превес на проевропейския избор

Отново се обрисува съдружно управление…

54-годишният Каринш, който е роден в Съединени американски щати, сподели, че държавното управление му има за цел да прочисти финансовата система на Латвия, затънала в кавги, свързани с пране на пари, както и да се оправи с корупцията.

Управителят на централната банка на Латвия чака правосъден развой по обвинявания в приемане на рушвет, което той отхвърля. Една от най-големите банки - ABLV, влезе в разпродажба през предходната година, откакто американските управляващи я упрекнаха в пране големи суми за клиенти в някогашния Съюз на съветските социалистически републики.

" Това в действителност е опасност за цялото ни общество. Трябва да адресираме тази опасност ", акцентира Каринш в тирада пред Народното събрание преди гласуването, с което беше определен за министър председател.
 Литва, Латвия и Естония желаят да се спре продажбата на артикули със руски знаци
Литва, Латвия и Естония желаят да се спре продажбата на артикули със руски знаци

Под техния знак са осъществявани ужасни закононарушения...

Каринш е някогашен министър на стопанската система и професор по филология.

Парламентарните избори през октомври доведоха до мощно фрагментиран парламент, а партията " Ново единение " на Каринш, която има единствено осем места в 100-местния парламент, е най-малката от седемте парламентарно показани партии.

Партията " Хармония ", която е подкрепяна от етнически руснаци, които съставляват една четвърт от популацията на Латвия, е най-голямата партия с 23 депутатски места, само че другите партии я изолираха от властта.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР