Латвийската агенция за борба с корупцията освободи от ареста управителя

...
Латвийската агенция за борба с корупцията освободи от ареста управителя
Коментари Харесай

Централният банкер на Латвия, разследван за искане на €100 хил. подкуп, излезе от ареста

Латвийската организация за битка с корупцията освободи от ареста шефа на Централната банка на Латвия против гаранция от 100 хиляди евро, импортирана от негов другар. Илмар Римшевич бе задържан в дома си в събота в границите на следствие, което би трябвало да откри дали той е изискал рушвет в най-малък размер 100 000 евро. През това време домът и офисът му бяха претърсени.

Римшевич, който е отпред на централната банка от 2001 година, отхвърля обвиняванията, съобщи юристът му, представен от Би Би Си.

В същото време централната банка разгласи политика на нулева приемливост към корупцията и спомага на следствието.

Антикорупционната организация на страната посочи, че престъпното следствие не е обвързвано с обвиняванията за пране на пари против третата по величина банка в страната - ABLV, отправено от Съединени американски щати, откакто сходна версия бе публикувана посредством организация Ройтерс.

Миналата седмица Съединени американски щати упрекнаха ABLV в нарушаване на глобите против Северна Корея, като е разрешила транзакции, свързани с оръжейната стратегия на Северна Корея. Европейската централна банка реагира на обвиняванията, като блокира всички заплащания на ABLV, което принуди банката да търси незабавна финансова помощ, като помоли Латвийската централна банка за заем от 480 млн. евро против залог от скъпи бумаги. Централната банка реши да отпусне 97,5 млн. евро.

Междувременно втора латвийска банка - Norvik - подхваща дейности против страната, като твърди, че " почитан латвийски чиновник е злоупотребил с позицията си и е желал подкупи.

Скандалът предизвика министър-председателят Марис Кучинскис да свика изключително съвещание на кабинета. По-рано той увери, че Римшевич не съставлява опасност за националната сигурност, само че също по този начин го прикани да подаде оставка.

" Не мога да си показва, че шефът на Банката на Латвия, арестуван по толкоз съществени обвинявания, би могъл да продължи да работи ", съобщи министър председателят по латвийска телевизия, представен от Би Би Си.

Срещу Римшевич публично не са повдигнати обвинявания.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР