Латвия постигна целта си да премахне до утре, 15 ноември,

...
Латвия постигна целта си да премахне до утре, 15 ноември,
Коментари Харесай

Латвия преизпълни целта си за премахването на съветските окупаторски паметници - вместо 69 демонтира 120

Латвия реализира задачата си да отстрани до на следващия ден, 15 ноември, 69 руски монументи. Целта даже е преизпълнена, защото от лятото до момента са демонтирани 120 руски паметника, съобщи представител на министерството на културата пред латвийската осведомителна организация ЛЕТА. Още 55 артефакта са били разрушени или преместени в музеи по самодейност на локалните общности, добави той.
 
След като Русия стартира нашествието си в Украйна, латвийският парламент одобри резолюция, в която се споделя, че до 15 ноември би трябвало да бъдат отстранени всички обекти, които популяризират тоталитарни режими. Решението не визира надгробни монументи. 
 
За да бъде призната резолюцията за унищожаване на паметниците, трябваше да се създадат промени в контракта сред Латвия и Русия, подписан през 1994 година Целта бе най-много да бъде узаконено демонтирането на Паметника на руската победа в столицата Рига, който беше отстранен в края на август.
 
Един от последните огромни руски монументи, останали в Латвия - статуята на руски окупатор в източния град Резекне, бе демонтиран преди няколко дни под надзора на полицията.
 
 Латвийската полиция арестува деятел, който се опълчва против демонтирането на руски монументи в Латвия Латвийската полиция арестува деятел, който се опълчва против демонтирането на руски монументи в Латвия Източник: AP
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР