„Латвия е много добър пример за България по пътя й

...
„Латвия е много добър пример за България по пътя й
Коментари Харесай

Маринела Петрова: Към края на юни ще минем на следващ етап по пътя към еврото

„ Латвия е доста добър образец за България по пътя й към еврото, тъй като сред двете страни има доста общи неща. “ Това съобщи заместник-министърът на финансите Маринела Петрова по време на конференция на високо ниво, отдадена на първите пет години на Латвия в еврозоната, която се организира на 7 и 8 януари в Рига. Заместник-министър Петрова взе участие в панела „ Предизвикателствата пред участието в еврозоната “, оповестиха от финансовото ведомство. По думите й една от разликите сред България и Латвия е, че страната ни не е станала член на Валутния механизъм 2 по едно и също време с присъединението си към Европейски Съюз и това ни е сложило стъпка и половина обратно в съпоставяне със страните от предходното разширение на Европейски Съюз.

Пред участниците в конференцията, съорганизирана от Европейската комисия във връзка 20-та годишнина от въвеждането на еврото като единна парична единица в Европейски Съюз, Маринела Петрова напомни, че огромната финансова рецесия преди 10 години остави доста научени уроци и страните в еврозоната, дружно с Европейската комисия и Европейската централна банка, се пробват да се развиват стабилно след края й. „ Затова всяка страна, която желае да се причисли към този клуб, включително и България, би трябвало да съблюдава новата действителност и да дефинира нови решения “, уточни тя.

Сред провокациите пред страната ни заместник-министърът на финансите очерта превъзмогване на отрицателното разбиране и предразсъдъците за България. Тя обърна внимание, че през последните над 20 години България е в условия на Валутен ръб, фискалната ни позиция е постоянна, бюджетното салдо през множеството години е позитивно и по време на рецесията не сме разчитали на финансова помощ.

„ По време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз държавното управление взе решение да форсира процеса ни на присъединение към Икономическия и паричен съюз, тъй като имаме потребност да доведем нашата европейска интеграция до нейния натурален край “, означи тя. Заместник-финансовият министър подсети, че като ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз България е съумяла да реализира компромисно решение за едно от основните досиета, обвързвано с пакета от ограничения за понижаване на риска в Банковия съюз.

За справяне с недоверието и отрицателното разбиране българското държавното управление избра нов метод, с който да се ускори процесът по присъединение към еврозоната. „ Първата стъпка беше напасване към новата форма на паричния съюз, част от която са Банковият съюз, ограниченията против изпирането на пари и несъстоятелността. Посветихме напъните си в тази тенденция, очертахме пътна карта, приехме законодателни текстове, нужни за определяне на тясно съдействие с ЕЦБ и нашата убеденост е, че към края на юни 2019 година ще реализираме триумф и ще преминем към идващия стадий “, добави тя.

По време на полемиката в границите на панела Маринела Петрова изрази вяра, че България ще успее да извърши всички условия за присъединение към еврото в границите на минималния период от две години престой във Валутния механизъм 2. „ Все отново, има известна възможност този интервал да е по-дълъг. Ще създадем всичко допустимо, с цел да създадем престоя ни в ERMII колкото се може по-кратък “, посочи тя.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР