LatticeFlow, основана от българските учени и носители на наградата “Джон

...
LatticeFlow, основана от българските учени и носители на наградата “Джон
Коментари Харесай

Основаната от български учени LatticeFlow привлече 24 млн. лева инвестиция

LatticeFlow, учредена от българските учени и носители на премията “Джон Атанасов ” проф. Мартин Вечев и доктор Петър Цанков, притегли 24 млн. лева инвестиция. Компанията създава първата платформа за ново потомство изкуствен интелект

Сред клиентите на LatticeFlow са американската войска и едни от най-големите компании в света. Тази година LatticeFlow бе приета за номер едно стартъп компания в региона на изкуствения разсъдък в Швейцария, като е определена от над 170 компании. Компанията попадна и в листата CB Insights AI100.

Българските учени проф. Мартин Вечев и доктор Петър Цанков основават LatticeFlow дружно със свои сътрудници от ETH Zurich – проф. Андреас Краузе и доктор Павол Биелик. Мисията на компанията е да сътвори първата в света индустриална платформа за построяването на надеждни AI модели, отваряйки необятно вратата за всеобщото нахлуване на изкуствения разсъдък.

Проблем за трилион $

Само през 2022 година международната промишленост влага близо половин трилион $ в системи, основани на изкуствен интелект (AI), като 87% от тези вложения се провалят.

AI моделите се оправят удивително в лабораторни условия, само че постоянно вършат неточности при конфликт с действителни обстановки. Например редица AI модели за диагностика на COVID-19 демонстрират отлични резултати върху особено подбрани тестови данни, само че не съумяват да слагат точна диагноза на пациенти отвън тази група. Понякога тези неточности водят до съдбовни последици – самостоятелни коли убиват трима индивида, тъй като логаритъмът на навигацията не разпознава бели камиони при ясно небе.

Основният проблем се дължи на това, че актуалните модели за изкуствен интелект се базират на стотици милиони параметри, което прави тяхната ревизия на практика невъзможна. Това от ден на ден блокира навлизането на модерните AI технологии в редица стратегически промишлености – произвеждане, превоз, медицина, сигурност.

За да решат този световен проблем, българските учени проф. Мартин Вечев и доктор Петър Цанков основават LatticeFlow.

Нови вложения

Само година след в началото финансиране от 5 милиона лв., LatticeFlow притегля нова инвестиция от 24 милиона лв. от фондовете Atlantic Bridge, OpenOcean, и FPV Ventures.

Това се случва след плевел напредък през 2022 година, реализиран с първия артикул на компанията, който през днешния ден се употребява от американската войска, Федералното бюро за осведомителна сигурност на Германия, редица водещи (Fortune 500) американски и европейски компании, измежду които Siemens, както и международни водачи в изкуствения разсъдък като Intenseye и Voxel AI.

„ Потенциалът за напредък на LatticeFlow е на практика безконечен. Създадохме артикул, който е незаместим за всяка една промишленост, разрастваща и употребяваща изкуствен интелект. С него откриваме пътя на всеобщото нахлуване на AI “, споделя доктор Петър Цанков, един от създателите на компанията. „ Амбицията ни е да утвърдим LatticeFlow като международен водач и да създадем мултимилиардна компания. “

LatticeFlow отваря офис до INSAIT

Освен финансирането, LatticeFlow разгласи, че ще отвори офис до INSAIT – първия институт на международно равнище в Източна Европа в областта на компютърните науки и изкуствения разсъдък, основан в партньорство с швейцарските ETH Zurich и EPFL.

„ Дълбоката връзка сред институции като Stanford, MIT, ETH Zurich, Technion и високотехнологични компании, основани на върхови достижения в науката като LatticeFlow, е в основата на най-иновативните екосистеми в света като да вземем за пример тези в Израел, Швейцария и Съединени американски щати. Привличането на LatticeFlow до INSAIT е стъпка към позиционирането на България като високотехнологична дестинация от международна големина “, споделя проф. Мартин Вечев, проектант на плана INSAIT.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР