Латиноамериканските инвестиции в Испания се увеличават непрекъснато от година на

...
Латиноамериканските инвестиции в Испания се увеличават непрекъснато от година на
Коментари Харесай

ЕФЕ: Мексико е начело на латиноамериканските инвестиции в Испания, следвано от Аржентина

Латиноамериканските вложения в Испания се усилват непрестанно от година на година, като водещи са Мексико и Аржентина, а най-привлекателните браншове понастоящем са технологиите, недвижимите парцели и финансите, предава испанската новинарска организация ЕФЕ, представени от Българска телеграфна агенция. 

Повече от 500 мексикански компании развиват бизнес в Испания, като са вложили общо над 30 милиарда евро.

В тази връзка Антонио Басагоити, ръководител на Испанската комерсиална камара в Мексико (Camescom), съобщи, че е значимо да се поддържат и укрепват съществуващите канали за връзка и стопански връзки сред Мексико и Испания.

„ Мексиканските компании са добре пристигнали. С идването си в Испания те имат мост към Европа ", сподели Басагоити пред ЕФЕ.

Според информация на Camescom през последните три години мексиканските вложения са съсредоточени върху секторите строителство, недвижими парцели, хотелиерство и финанси, като по-голямата част от средствата са постъпили в област Мадрид.

АРЖЕНТИНА: ВТОРИЯТ Пожарна охрана ГОЛЕМИНА ИНВЕСТИТОР

Аржентина се подрежда след Мексико като втори по величина латиноамерикански вложител в иберийската страна, с общ размер на вложенията от над 9,4 милиарда евро съгласно данните от Global LATAM 2022 - отчет, направен от ICEX-Invest – капиталова работа, основана в Мадрид.

Големите аржентински компании оперират в Испания в секторите на софтуерните услуги, хранително-вкусовата индустрия и фармацевтиката, а през последните години по-малки по мярка и нововъзникващи компании в секторите на технологиите, логистиката и хранително-вкусовата индустрия също започнаха да влагат в страната. 

„ С края на пандемията доста аржентински компании чакаха да създадат крачка към търсене на нови пазари “, споделя Гонсало Сибут, изпълнителен шеф на Asaede, общественост от аржентински бизнесмени, които желаят да интернационализират и разширят активността на фирмите си в Европа. 

Барселона, по-специално, служи като стартова площадка за аржентинските софтуерни компании.

„ Барселона е платформа за постигане до разнообразни пазари на Европейския съюз “, сподели Есекиел Копари, заместник-консул на Аржентина в Барселона.

БРАЗИЛИЯ: ДАЛЕЧ ОТ РЕКОРДНО ВИСОКАТА СИ СТОЙНОСТ

Най-голямата стопанска система в Латинска Америка - Бразилия, също е измежду най-големите вложители в Испания.

Въпреки това, размерът на вложенията към момента изостава доста от рекордния си растеж отпреди 10 години.

По данни на Бразилската организация за поощряване на износа и вложенията (ApexBrasil), през последните пет години директните задгранични вложения на Бразилия в Испания варират сред 6,2 и 7,1 милиарда евро.

Тези числа към момента са надалеч от вложените през 2013 година 17,5 милиарда евро.

Акцентът на бразилските вложения е подложен върху строителството, инфраструктурата, металургията и обувния бранш. 

Освен това южноамериканският стопански колос има наличие в софтуерния и софтуерния бранш и разгласи сливания и придобивания в бранша на опазването на здравето.

Бразилия поддържа мощно наличие в Испания с помощта на износа си на първични материали. Всъщност над 70% от доставките ѝ за Испания са на сурови масла, соя и царевица съгласно данни на ApexBrasil. Търговията нараства последователно, като през последните пет години се е нараснала със 17,4%.

КОЛУМБИЯ Е ПО-МАЛКО ОРИЕНТИРАНА КЪМ ИСПАНИЯ

Испания е вторият водещ вложител в Колумбия с 2,44 милиарда евро за 2022 година, и обща сума от 25,2 милиарда евро, отстъпвайки единствено на Съединени американски щати съгласно Централната банка на Колумбия.

Въпреки това в Испания има доста по-малко колумбийски вложения.

Миналата година общият размер на вложенията възлиза на едвам 142,5 млн. евро, и е съсредоточен в секторите на авиацията, хранително-вкусовата индустрия, застраховането, услугите и модата.

През първото тримесечие на 2023 година, размерът на колумбийския капитал вложен в Испания възлиза на едвам 21,9 млн. евро, или по-малко от вложенията на Панама, Чили, Съединени американски щати и Швейцария.

Колумбийските компании с най-голямо капиталово наличие в Испания са в секторите на търговията на дребно и услугите. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР