Лъскавият нов град Лусаил ще получи привличащо вниманието допълнение -

...
Лъскавият нов град Лусаил ще получи привличащо вниманието допълнение -
Коментари Харесай

Градът на бъдещето в Катар се превръща в чудо с нов проект

Лъскавият нов град Лусаил ще получи привличащо вниманието допълнение - музей и център за изкуства, който се отличава с изумителен дизайн
Музеят в Лусаил, чието строителство ще стартира по-късно тази година, ще бъде висок 30 метра и ще бъде ситуиран на пет равнища. Сградата ще има повърхност от 11 000 кв. м и ще разполага със зони за художествени изложения и пространство за " мозъчния концерн " за полемики по световни проблеми.

Наричан " градът на бъдещето " на Катар, Лусаил се намира на към 16 северно от столицата на Катар, Доха. Строителството на Лусаил стартира през 2006 година и в бързо развиващия се град се намира един от най-емблематичните небостъргачи на страната от Персийския залив - Katara Towers. Друг от архитектурните му шедьоври, стадионът на Лусаил, беше хазаин на финала на Световното състезание по футбол през 2022 година Очаква се след завършването си градът да има потенциал за 200 000 поданици, написа CNN.

Голяма част от дизайна на музея е въодушевен от мюсюлманската архитектура и просвета, както и от заобикалящата среда, споделя архитектът Жак Херцог. Той изяснява, че формата на полумесеца, която се среща в цялата ислямска просвета, е била основен фактор при проектирането на постройката. Във вътрешността на музея посетителите ще бъдат водени от " бул. " във формата на полумесец.

" Това е част от идентичността на някои мюсюлмански династии, само че и в по-прагматичен проект, това е крива на бул., при който не се вижда къде тъкмо свършва. Това е подробност, който е значим за нас. Мястото, откъдето стартирате и къде свършвате, в действителност не е авансово несъмнено и оставя място за въображението ",казва Херцог.

Съоснователят на швейцарската архитектурна компания Herzog & de Meuron е добре осведомен с дизайна на музеи. Преди това неговата компания работи по музея M+ в Хонконг, музея на изкуствата Pérez в Маями и Tate Modern в Лондон, както и по националния стадион в Пекин за Олимпиадата през 2008 година

Херцог се надява, че този план ще се впише освен в силуета на Лусаил, само че и в пясъка, скалите и морето, които го заобикалят. Музеят ще бъде издигнат на остров Ал Маха - рекултивирана земя, ситуирана наоколо до бреговата линия на Катар, която, съгласно Херцог, непрестанно се трансформира. Първа копка на постройката беше направена предишния декември, а неотдавна бяха оповестени и нови изображения на постройката.

Структурата ще бъде построена най-вече от локални материали - освен базирайки се на концепцията за свързване на музея със земята, която го заобикаля, само че и от съображения за запазване на околната среда.

Музеят ще има зелени площи с ендемични дървета и растения, до момента в който слънчевите панели и ефикасното ръководство на водните му запаси отчасти ще компенсират излъчванията на въглероден диоксид и ще понижат потреблението на вода.
Ориенталско изкуство
Сградата ще включва разнообразни зали за постоянни изложения и ориенталски творби на изкуството, достигнало връх на известността си през 19 век и представящо усещането на Запада за Северна Африка и Близкия изток по това време.

Акцентът на арт пространството ще бъдат четири зали, всяка от които въодушевена от класическата архитектура на четирите страни на ислямския културен свят. Северната ще е въодушевена от Истанбул, южната от Кайро, западната от Сарагоса в Испания, а източната - от Исфахан в Иран.

" Това е нещо, което ме занимаваше в продължение на доста години - концепцията да взема части от исторически здания и да ги преместя някъде другаде, сблъсквайки ги в модерна конструкция ", добавя Жак Херцог.

В залите ще се организират разнообразни симпозиуми - от диспути сред учени до осъществяване на медиации сред световни водачи. През последните години Катар пое ролята на медиатор в спора в Украйна и войната сред Израел и Хамас.

Музеят е разказан и като " многопластов сук " - концепция, която се свързва с обичайните пазари на Близкия изток. Souq Waqif, да вземем за пример, е една от най-емблематичните характерности на Доха. Концепцията диктува основаването на пространства, имитиращи заведения за хранене, магазини и джамия на няколко етажа в музея. Вярвам, че това ще се трансформира в главен гръбнак в постройката. Това е нещо като град самичък по себе си ", счита Херцог. Очаква се музеят Lusail да бъде приключен през 2029 година.
 Снимки: herzogdemeuron.com
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР