Одобрен дизайн за паметник на жертвите и оцелелите от масовата стрелба в Лас Вегас през 2017 г.

...
ЛАС ВЕГАС (AP) — Постоянният мемориал на жертвите и оцелелите
Коментари Харесай

ЛАС ВЕГАС (AP) — Постоянният мемориал на жертвите и оцелелите от най-смъртоносната масова стрелба в съвременната американска история ще включва 58 свещи- като греди под план, одобрен от служители в Лас Вегас във вторник.

С официалното изготвяне на проекта комисарите на окръг Кларк ще преместят фокуса си върху избора на организация с нестопанска цел, която ще наблюдава набирането на средства и изграждането и поддръжката на проекта. Отне години, за да се стигне до този момент в процеса и може да отнеме още години, преди мемориалът да бъде открит на мястото на нападението на Лас Вегас Стрип.

Комисарите гласуваха единодушно да продължат с препоръчания дизайн от Мемориалния комитет на 1 октомври, който беше сформиран през 2019 г., за да разработи концепция за дизайн. Комисията, която беше разпусната във вторник след гласуване на комисарите, включваше оцелял и сестрата на един от 60-те души, убити при стрелбата през октомври 2017 г.

„Ние сме благодарни на дизайнерските екипи, членовете на семейството , оцелелите и всички, които са участвали в този процес, за да създадем мемориал, който да помни събитията от 1 октомври“, каза председателят на комисията на окръг Кларк Джим Гибсън, чийто район включва мястото на фестивала. „Благодарение на упоритата работа на комисията беше въведен много уникален процес, за да се гарантира, че всеки, който има идея за мемориала, може да бъде чут.“

Числото 58 в окончателния дизайн представлява първоначалната такса хора, които бяха убити, когато въоръжен мъж откри огън от апартамент на 32-ия етаж в хотел Mandalay Bay по тълпа от кънтри музикален фестивал отдолу. В допълнение към тези, които починаха на мястото на инцидента или малко след атаката, стотици хора бяха ранени, включително две жени, които първоначално оцеляха, но починаха в следващите години поради причини, приписвани на техните огнестрелни рани.

Минда Смит, чиято сестра Нейса Тонкс беше убита, каза във вторник, че е благодарна, че е част от мемориалния комитет.

„Никога не съм предполагал, че това пътуване може да бъде изпълнено с толкова много светлина“, каза Смит.

Тонкс, 46-годишна майка на три деца, наричаше Лас Вегас дом от около две десетилетия.

„Тя обичаше този град“, каза Смит. „Знам, че тя отива да бъдем почетени, заедно с останалите 57, които загинаха тази нощ, по толкова красив начин, който ще донесе светлина на семействата ни. И знам, че ще донесе светлина на всички оцелели.“

Последният мемориал Концепцията е дело на местната фирма JCJ Architecture.Тя предвижда парк, оформен като символ на безкрайността в североизточния ъгъл на бившата концертна зала, с 22 000 светлини, представляващи броя на хората, посетили шоуто тази вечер. Заобикаляща пътека ще отведе посетителите през градинска площ, покрай 58-футова (18-метрова) стъклена кула и до „възпоменателен пръстен“ с 58-те свещи. Всеки лъч ще показва името и снимката на жертва.

Комисарите също одобриха алтернативен дизайн във вторник, който ще включва 15 големи статуи на коне, представящи родните щати и страни на 60-те души, които са били убити, като както и два по-малки коня в чест на десетките деца, загубили родители при атаката.

Амбър Манка, чиято майка почина две години след като беше простреляна и парализирана при атаката, каза, че намира окончателния дизайн да бъде едновременно красиво и разочароващо.

„Това е красив паметник за 58-те и техните семейства. Те заслужават толкова красиво представяне на любимите си хора“, каза тя пред Асошиейтед прес. Но тя контрира: „В този момент съм ядосана. Майка ми никога не би страдала две години, ако не беше простреляна онази нощ. Тази стрелба разтърси семейството ни и ни остави без майка, баба, дъщеря и сестра.“

Манка каза, че очаква отговор на съобщение, което е изпратила до комисията, в което очертава притесненията си. Майка й, Кимбърли Жерве, прекарва последните си години в и извън болници и центрове за лечение в Южна Калифорния, където живееше.

Окръгът не отговори веднага на искане за коментар относно фокуса на окончателния дизайн върху числото 58. Но през годините комитетът многократно подчертава, че неговата окончателна препоръка за дизайн ще се ръководи от публичен принос, събран в поредица от проучвания и дискусии на кръгла маса.

„Най-важният момент, който трябва да имате предвид, за всеки засегнат, независимо от начина, по който е бил повлиян, е, че този процес ще търси принос, за да повлияе на развитието на мемориала“, каза Тениле Перейра, председател на комисията, през 2020 г., когато се обърна към актуализирания брой на загиналите на един от първите срещи на комисията.

Постоянният мемориал ще бъде отделен от обществена лечебна градина, построена в центъра на Лас Вегас от повече от 1000 доброволци в дните след стрелбата.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР