Ларш Петер Свен (р. 1981) е голямата надежда на норвежката

...
Ларш Петер Свен (р. 1981) е голямата надежда на норвежката
Коментари Харесай

Отпътуване от Френа – заявка за нова звезда в норвежката литература

Ларш Петер Свен (р. 1981) е огромната вяра на норвежката литература. За първата си книга „ Отпътуване от Френа “ той завоюва трите най-престижни награди за дебют в родината си. Романът му „ Децата на Господ “ се трансформира в същинско литературно събитие и бе почетен с премията „ П. У. Енквист “. Правата за издаването на романа към този момент са купени за България, само че преди този момент се срещаме с магическата му прозаичност в „ Отпътуване от Френа “ (издание на Персей, превод Росица Цветанова).
Ново и остаряло, локално и световно, съвременно и алегорично се сблъскват в дребното населено място Френа. В тази Френа мъртвите се надигат измежду бял ден, а локалните поданици крият злокобни секрети. Политика, приказки и истории на ужасите се сливат в едно – и е мъчно да се каже кое тук е най-зловещото.
Дебютната творба на Ларш Петер Свен е изумителна комбинация от дистанцирани и в същото време необичайно откровени проникновения, потресаваща липса на прочувственост и омагьосващи естествени описания. На фона на дълбоката норвежка провинция изпъкват персони, белязани от съдбовна политическа неучтивост и смразяваща липса на морал, психически конфликти, исторически сюжети и свръхестествени феномени, които карат читателя да настръхне.
Ето оценките за книгата в най-елитните норвежки издания:
„ Стилистично ловък повествовател прави дебют с отлични резултати. “ (Aftenposten)
„ Кратки, остри и добре написани разкази, които потвърждават, че нещо е на път да се промени, що се отнася до политическото схващане на младото потомство. “ (Dagbladet)
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР