Лаптопите ще еволюират под влияние на изкуствения интелект(снимка: CC0 Public

...
Лаптопите ще еволюират под влияние на изкуствения интелект(снимка: CC0 Public
Коментари Харесай

Пазарът на лаптопи: какво да очакваме през 2024 г.


Лаптопите ще еволюират под въздействие на изкуствения разсъдък
(снимка: CC0 Public Domain)

В изискванията на висока инфлация и отслабващо търсене, производителите на лични компютри са доставили съвсем 11% по-малко преносими компютри предходната година, в сравнение с през 2022 година, съгласно изследователската компания TrendForce. Ситуацията обаче би трябвало да се усъвършенства през новата година. 

Анализаторите чакат размерите на доставките на преносими компютри през 2024 година да нарастват от тримесечие на тримесечие, което ще разреши на пазара да се върне към позитивната динамичност.

Според TrendForce, 166 милиона преносими компютри са пуснати в международен мащаб през 2023 година Въпреки че годишните доставки понижиха с 10,8%, спадът не беше толкоз сериозен, колкото през 2022 година, когато пазарът на преносими компютри се сви с съвсем една четвърт, до почти 186 милиона единици.

Играчите в компютърната промишленост чакат инфлационният напън да отслабне през 2024 година Това, съчетано с идното стартиране на нова версия на Windows, би трябвало да помогне за възкръсване на търсенето на главните районни пазари, в това число Съединени американски щати.

Според прогнозата на TrendForce, през 2024 година световните доставки на преносими компютри могат да набъбнат с 3,6% и да доближат 172 милиона единици. Освен това анализаторите, както и производителите, разпореждат огромни очаквания на технологиите за изкуствен интелект, които водещите производители на чипове Intel и AMD към този момент започнаха да разпространяват в PC бранша.

Заедно с огромни компютърни марки, Intel и AMD възнамеряват нови продуктови линии, основани на по този начин наречените невронни процесори (Neural Processing Units, NPU). Тези усъвършенствани чипове са проектирани за комплицирани калкулации и превъзхождат обичайните централни процесори (CPU) и графични процесори (GPU).
още по темата
TrendForce обаче има вяра, че първичната целева публика за компютри с AI функционалности ще бъдат професионалните бизнес консуматори и основателите на наличие. Следователно проникването на такива модели в началния стадий може да бъде лимитирано.

По-нататъшният напредък на сегмента на AI компютрите ще зависи от появяването на атрактивни софтуерни артикули за РС-тата с вградена поддръжка на изкуствен интелект, прецизират анализаторите.

В същото време прогнозата на Canalys е по-оптимистична. През 2024 година анализаторите чакат всеки пети личен компютър, навлизащ на международния пазар, да принадлежи към новата AI категория. По-нататъшното разбиране на технологията ще се форсира, изключително в бранша на бизнес потребителите.

В резултат на това след още няколко години, през 2027 година, доставките на лични компютри с вградени благоприятни условия за изкуствен интелект би трябвало да надвишават 170 милиона единици. Освен това съвсем 60% от тях ще бъдат употребявани за търговски цели, предвижда Canalys.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР