Лансираната идея на новия шеф на Еврокомисията Урсула фон дер

...
Лансираната идея на новия шеф на Еврокомисията Урсула фон дер
Коментари Харесай

ЕС сваля 135 лева от минималната ни заплата

Лансираната концепция на новия началник на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен за общоевропейска минимална заплата може да понижи заплащането у нас. Вместо фанфарно оповестените по-високи приходи предлагането за въвеждане за еднакъв модел в Европейски Съюз ще закове най-ниския приход на 475 лв. месечно. От 1 януари минималната заплата е 610 лв., което у нас би довело до 135 лв. по-малко възнаграждение.

Предложението за въвеждане на общоевропейска минимална заплата съществува, в три обособени форми. Първата допуска една и съща съразмерност на минималното възнаграждение по отношение на междинното за всички европейски страни, без значение от равнището на икономическото и обществено развиване. Такава е концепцията на заместник-председателя на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс, който предлага това да бъде закрепено на 60% от медианната заплата.

Средната брутна месечна заплата през 2018 година е 1135 лв., само че това слага медианната заплата за същата година на равнище от към 795 лв.. Следователно съгласно оферти метод за установяване на минималните заплати в Европейски Съюз, тази в България през 2018 година би следвало да е почти 475 лв.. За съпоставяне минималната работна заплата в Дания и Италия е близо 80 на 100 от медианната.

Интерпретациите по тематиката за растеж на приходите бяха опровергани от общественият министър Деница Сачева в парламентарната зала. „ Не може да приказваме, че идентична минимална работна заплата за целия Европейски Съюз може да увеличи благосъстоянието на българските жители. Защото няма по този начин взаимозависимост от уравниловката, това ще понижи доста съществено конкурентноспособността на Източна Европа и България няма да има единствено позитиви “, разяснява Сачева.

Еврокомисията започва на 14 януари т.г. първата фаза на съвещания по тематиката, която ще продължи шест седмици. Тепърва съгласно Лисабонския контракт предстоят съвещания сред Европейския парламент, националните парламенти, обществените сътрудници и НПО-тата за покритие в страните от Европейски Съюз, адекватност, бистрота и предсказуемост на механизма за установяване на минималната работна заплата. След това Европейска комисия ще направи избор за предложение за инструкция или рекомендация

на Съвета на Европейски Съюз след дебатите. У нас общественото министерство и сътрудниците от тристранката са достигнали до единодушие за рамков документ, който да се регистрират националните особености на държавите-членки, като възприемат за заслужено предлагането на Тимерманс. „ Дебатите в Европейски Съюз са разнопосочни, само че евентуално до 6 месеца ще стане ясно последно какви са предложенията за инструкция или рекомендация “, съобщи Сачева в отговор на въпрос на аления народен представител Георги Гьоков.

Най-твърдият вид постанова едно и също ниво на минималната заплата за всички страни, което се поддържа от крайнолевите в Европейски Съюз. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР