Ландо Норис с Макларън триумфира в тазгодишното издание на Гран

...
Ландо Норис с Макларън триумфира в тазгодишното издание на Гран
Коментари Харесай

Норис изпревари Верстапен в Маями за дебютна победа във Формула 1

Ландо Норис с Макларън победи в тазгодишното издание на Гран При на Маями, шести кръг от сезона във Формула 1. След пет години и 110 надпревари, 24-годишният водач най-накрая ликува с победа в най-престижната автомобилна конкуренция в света.


Успехът на Норис и Макларън е още по-сладък, откакто на второ място на почетната стълбичка остана трикратният международен първенец Макс Верстапен с Ред Бул. Верстапен завоюва седми пореден полпозишън на квалификацията в събота вечер, само че не съумя да опази водачеството си. Ключово за развиването на надпреварата бе и появяването на кола за сигурност на пистата, откакто Логан Сарджънт от Уилямс претърпя случай в 29-та обиколка. Норис към този момент бе изпреварил конкуренцията, когато реши да влезе в пит-стопа, до момента в който останалите караха постепенно зад колата за сигурност. Когато се появи още веднъж на пистата, той продължаваше да води, а по-късно усили задатъка си пред Верстапен, с цел да ликува в последна сметка със 7.6 сек пред втория в крайното нареждане.

Трети на почетната стълбичка се качи Шарл Льоклер с Ферари. В топ 10 влязоха още Серхио Перес (Ред Бул), Карлос Сайнц (Ферари), Люис Хамилтън (Мерцедес), Юки Цунода (Хонда), Джордж Ръсел (Мерцедес), Фернандо Алонсо (Астън Мартин) и Естебан Окон (Алпин).

" Просто съм горделив от постигнатото. Много хора се съмняваха в мен. Направих доста неточности в последните пет години от късата ми кариера, само че през днешния ден успяхме да създадем всичко както би трябвало. Този триумф е за целия тим. Останах с Макларън, тъй като можех да допускам в тях и имам вяра в тях. Днес доказахме тъкмо това ", разяснява Норис, а Верстапен засипа с похвали спечелилия. " Веднъж щом те минаха на твърди гуми, просто имаха повече скорост, и изключително Ландо, той просто летеше. Беше необикновено мъчно за нас в този интервал, само че в случай че второто място е неприятен ден, нямам искания. Много съм благополучен за Ландо. От дълго време чака тази победа и няма да бъде последната му, тъй че несъмнено го заслужава през днешния ден ".

Нидерландецът продължава да води в генералното класиране със 136 точки, като има 33 задатък пред съотборника си Перес. Трети е Льоклер с 98 пункта, а Норис и Сайнц имат по 83. Следващото съревнование във Формула 1 е Гран При на Емилия-Романя на 19 май. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР