Лъже ли МВР в статистиката за престъпленията и специално за

...
Лъже ли МВР в статистиката за престъпленията и специално за
Коментари Харесай

МВР министърът призна за единични случаи на неправилна регистрация на престъпления

Лъже ли Министерство на вътрешните работи в статистиката за закононарушенията и особено за жертвите на произшествия по българските пътища? На този въпрос трябваше да дава отговор вътрешният министър Младен Маринов в днешния парламентарен надзор. Питането беше сложено от народните представители от Българска социалистическа партия Иван Иванов и Георги Свиленски, който е зам.-председател на транспортната комисия в Народното събрание.
Маринов беше безапелационен, че в системата за регистрация на закононарушения от общ темперамент нямало систематични неточности. Имало обаче " единични случаи на погрешно регистриран заявителски материал”, както и " един случай на чисто техническа неточност ", особено що се отнася за регистрацията на жертви на произшествия. Той увери и, че при такива " единични случаи " съответните чиновници понасят отговорност, само че не стана ясно каква тъкмо.
В дупликата Георги Свиленски обаче не се съгласи и уточни, че в Българска социалистическа партия имало редица недоволства за отвод на полицейски ръководства да записват сигнали за закононарушения. Той даде и различен образец – за статистиката на Министерство на вътрешните работи сега починалите при автобусната злополука в Искърското дефиле, до Своге, са 18, а цяла България знае, че са 20 души. Припомняме, че трима души починаха не на място – един на път за болничното заведение, а още двама откакто лекарите се бориха седмици наред за живота им.
Все отново Маринов загатна какво е обяснението на тази особеност - всички данни за ПТП се записват в границите на 24 часа, в това число промяна при смяна на положението на потърпевш в границите на 30 дни. От думите му обаче не стана ясно по кое време се прави корекцията при починали – дали в статистиката за деня на " случване " на ПТП или в статистиката към деня, в който ранен почива. Вътрешният министър изясни и, че полицейската статистика включва единствено закононарушения от общ темперамент, като са изключени закононарушения срещу Република България, в това число поради класифицирана информация, закононарушения отвън българска територия и закононарушения при просба на жалбоподател. По думите му, имало няколко степени на номерация на закононарушение - по номер на заявление, по номер на вероятно досъдебно произвеждане и така нататък
Припомняме, че през годините на няколко пъти имаше сигнали за неверна полицейска статистика. Последният към този момент подобен сигнал беше на Института за пътна сигурност, който се управлява от някогашния началник на КАТ Богдан Милчев. Той беше поради явна разлика в броя на починалите през тази година (до 28 септември) и същия интервал на предходната година. Обясненията от Министерство на вътрешните работи бяха, че някои катастрофи не се включвали.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР