Лъжа е, че България изнася оръжие за Украйна. Това заяви

...
Лъжа е, че България изнася оръжие за Украйна. Това заяви
Коментари Харесай

Вицепремиерът Нинова: Лъжа е, че България изнася оръжие за Украйна!

Лъжа е, че България изнася оръжие за Украйна. Това съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова на днешния блиц-контрол в Народното събрание.

„ В последните седмици доста настойчиво се внушава една неистина, че България изнася оръжия, артикули или технологии с двойна приложимост за Украйна “, сподели в Народното събрание вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова в отговор на въпрос на заместник-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Атанас Зафиров. Той също прикани да се спре с тази рискова нечиста сделка.

Лъжата, че България изнася оръжие за Украйна съставлява заплаха за националната сигурност на страната, акцентира Нинова в Народното събрание. Нинова бе безапелационна, че България не взе участие във военните дейности с оръжие и артикули с двойна приложимост и тази операция би трябвало да спре.

Министър Нинова изясни от парламентарната естрада по какъв начин се случва износът на оръжие от България: „ Съществува Междуведомствена комисия, която преглежда документите и дава позволения или прави отводи. В тази комисия вземат участие Държавната организация за национална сигурност, Служба „ Военна информация “, Министерството на защитата, Министерството на външните работи, Министерство на вътрешните работи и Министерството на стопанската система и промишлеността. След като всички тези служби и институции се подпишат под позволение или отвод, най-после поставя автограф министъра на стопанската система, който и да е той. “

Тя заяви, че е получила позволение от ДАНС, от Военно разузнаване, Министерство на външните работи, МО и други през днешния ден да показа пред депутатите информацията за износа на оръжие и артикули от страната, които държавното управление е длъжно да афишира в края на годината.

Корнелия Нинова невиждано показа пред Народното събрание информация за целия експорт и трансфер на България за целия свят, откогато е определено това държавно управление.

„ Няма да чакаме края на годината, както е по закон. Получила съм позволения да ви дава тази информация в този момент. Предложила съм и на Междуведомствената комисия, вместо да чакаме края на годината да ви даваме доклад какво прави българското държавно управление по тази тематика, на всяко тримесечие ще се изправяме пред вас да ви предоставяме тези отчети “, добави тя.

От изнесената информация стана ясно, че Украйна не попада в листата със страните, до които България продава оръжие и технологии.

Списъкът е както следва:

- Северна Африка, Алжир и Мароко - 2 003 619 евро

- Субсахарска Африка - Буркина Фасо, Джибути, Етиопия, Гвинея, Кот д'Ивоар, Нигер, Нигерия, Руанда, ЮАР, Южен Судан - 43 649 469 евро

- Северна Америка, Канада и Съединени американски щати - 71 115 320 евро

- Централна Америка и Кариби - 22 400 евро

- Централна Азия, Узбекистан - 339 300 евро

- Североизточна Азия, Монголия и Тайван - 53 200 евро

- Югоизточна Азия, Индонезия и Малайзия – 446 118 евро

- Южна Азия - Бангладеш, Индия, Малдиви и Пакистан- 5 233 961 евро

- Европейски Съюз - Чешка република, Дания, Естония, Финландия, Германия, Италия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Испания - 45 819 649 евро

- други европейски страни - Азербайджан, Грузия, Сърбия, Швейцария и Турция -18 766 343 евро

- Близък изток, Египет, Израел, Йордания, Оман, Саудитска Арабия - 317 140 771 евро

„ За времето на държавното управление на Кирил Петков общият размер на експорт и трансфер на български оръжия, артикули и технологии с двойна приложимост за дестинациите, които току - що ви прочетох, е 504 990 150 евро “, заяви министър Нинова.

„ Някой да чу Украйна? “, попита тя и прикани да се спре с тази неистина, тъй като тя е рискова. „ Твърдението, че България изнася оръжия за една от страните в спора значи директна интервенция във войната на България. Който продължава да го внушава, грози националната сигурност на България “, акцентира Корнелия Нинова.

Министърът на стопанската система позволи, че е допустимо от всяка една от тези дестинации, към които България изнася свои артикули и технологии, те да бъдат пренасочени към Украйна.

„ Това не е отговорност на българското държавно управление и ние не можем да наблюдаваме такива вторични придвижвания на продадените артикули “, съобщи Корнелия Нинова. Тя посочи, че, с цел да даде позволение за продажбата на оръжия, българското държавно управление получава набор от документи, в които експортьорът би трябвало да уточни дестинация за експорт, и досега не са обсъждани документи с дестинация Украйна.

По думите ѝ, с цел да няма повече операции, които грозят националната сигурност на България, още на следващия ден ще бъде импортирано предложение за даване на справката на всяко тримесечие за износа, вноса и прехвърлянето на българско оръжие по света.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР