Лахта Център“ е най-високият небостъргач в Европа и най-северният в

...
Лахта Център“ е най-високият небостъргач в Европа и най-северният в
Коментари Харесай

„Лахта Център“ в Санкт Петербург: какво трябва да знаете за най-високото здание в Европа

„ Лахта Център “ е най-високият небостъргач в Европа и най-северният в света.

Завършен е през 2018 година, само че към момента не можете да влезете вътре, защото някои довършителните работи не престават.

Първоначално „ Лахта Център “ не подхожда на петербургци. Хората назовават постройката „ царевица “, „ кулата на Саурон “ (един от основните герои от кино лентата „ Властелинът на пръстените “), „ кулата на Газпром “, „ иглата “. Желанието им е сегашният „ Лахта Център “, а по това време „ Охта Център “, да бъде повдигнат Конногвардейския регион, покрай Болшеохтинския мост. Градозащитниците обаче се подвигат на митинг: небостъргачът ще скапе историческия образ на Санкт Петербург. В резултат на това планът е премесен в Лахта, в покрайнините на града. В същото време височината на постройката е увеличена: от 396 на 462 метра.
Как тече градежът на най-големия небостъргач в града


Алексей Даничев/Sputnik

Името „ Лахта Център “ идва от названието на местността. Лахта е остаряло финландско населено място, учредено доста преди появяването на Санкт Петербург. В превод от фински местността се назовава „ бухта “ или „ залив “. Наистина Финският залив е компактно в подстъпите до това място. Как обаче да се построи небостъргач в блатиста околност, в случай че има вода напълно близо?

Да, горната част на почвата е нестабилна – там грундовете са слаби. Под тях обаче има пласт от най-древната глина, чиято възраст е над 600 милиона години. Небостъргачът има 264 водача, а бетонната му основа е включена в Книгата на върховете на Гинес на 1 март 2015 година. „ Лахта Център “ слага връх за непрестанно бетониране: основата му е излята в границите на 49 часа. Тринадесет завода в региона на Ленинград приготвят бетон непрекъснато и всяка минута на строителната площадка идва нова машина. Цялата тази структура би трябвало да издържи 670 000 тона – толкоз тежи високата постройка в Лахта. През 2019 година върхът на „ Лахта Център “ . 
Интересни обстоятелства
Освен размера си, а „ Лахта Център “ е класиран на 11-о място по височина в света и преди всичко в Европа, небостъргачът има и други забавни особености.



В основата на кулата има петлъчева звезда. Кулата е проектирана по този начин, че петте крила, които построяват външната конструкция на постройката, се въртят на съвсем 90 градуса и се стесняват, до момента в който се издигат. Това основава резултата на извъртане на структурата. Сградата е без покрив, приключва с шпил. Между другото този шпил работи като гръмоотвод. По време на гръмотевична стихия мълнии постоянно удрят Лахта и жителите на Санкт Петербург съумяват да създадат красиви фотоси.



Legion Media

На шпила на кулата има автоматизирана метеорологична станция. Тя е инсталирана през 2019 година и от този момент записва данни за температурата, влажността, силата и посоката напразно. Времето в Санкт Петербург е дъждовно през по-голямата част от годината, тъй че шпилът постоянно е над облаците.



Legion Media

Благодарение на зеленото осветяване през зимата небостъргачът се трансформира в гигантска коледна елха.



Legion Media

А по време на национални празници Лахта се осветява в цветовете на съветския трибагреник. В същото време постройката се вижда на процедура от всяка точка на града.



Legion Media

Дори при най-силната стихия върхът на небостъргача ще се отклони от оста си единствено с 26 сантиметра. Посетителите на площадката за наблюдаване няма да почувстват нищо. Между другото на площадката през 2022-а е подложен ангел. Тази статуя е тъкмо копие на ангела на Александровската колона, която се намира на Дворцовия площад в Санкт Петербург. Сега градът има двама пазители.



Станислав Забурдаев/ТАСС

През 2021 година „ Лахта Център “ печели състезанието на премиите CTBUH и е отличен като най-хубавия план в категорията „ Фасади на високи сгради “.
Какво ще има вътре в небостъргача


Все още няма точна дата за отваряне на кулата за наематели и гости. Вътре в нея дават обещание да създадат панорамен ресторант на 320 метра надморска височина, а още по-нависоко ще има наблюдателна площадка.



В прилежащия комплекс ще се обитават планетариум, трансформираща се зала за градски събития, състезателен комплекс, теоретичен и учебен център, както и магазини.



Lakhta Center Multifunctional Complex

Ако се интересувате по какъв начин наподобява градът от височината на „ Лахта Център “, то още в този момент можете да гледате предаване онлайн от камерата на наблюдателната площадка. Именно тази панорама ще се открие пред посетителите на най-високата постройка в Европа:  
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР