Поддръжниците на опозицията са натъжени, тъй като трибуналът потвърди победата на президента Тинубу

...
Лагос, Нигерия – В сряда вечер трибуналът за президентските избори
Коментари Харесай

Лагос, Нигерия – В сряда вечер трибуналът за президентските избори в Нигерия потвърди победата на Бола Тинубу на силно оспорваните президентски избори от 25 февруари, което предизвика опозиция поддръжниците да се отчайват от състоянието на страната.

Изборите бяха силно оспорвана афера между Тинубу, който сега е президент, и водещите опозиционни кандидати – Атику Абубакар от Демократическата партия на народите и Питър Оби от Лейбъристката партия.

Опозиционните партии, в отделни искове, твърдяха, че Тинубу не отговаря на условията да се кандидатира за президент, цитирайки случаи на предполагаемо двойно гражданство и присъди за наркотици в Съединените щати. Други аргументи включват прекомерно гласуване, манипулиране на резултатите, фалшиви сертификати и неуспеха на Tinubu да събере 25 процента от гласовете в столицата. Всички те бяха изхвърлени от съда.

Опозиционните партии отхвърлиха решението, за което техните поддръжници казват, че процесът вече е предрешен.

„Наистина не бях изненадан от резултата. Имам малко или никаква вяра в съдебната система след миналите присъди, които бяха постановени. Но не очаквах, че качеството на съдебното решение ще бъде толкова лошо, колкото е, каза Армстронг Зитас, 25-годишен учител и член на PDP в Лафия, два часа източно от Абуджа, пред Ал Джазира.

„Това беше по-скоро изявление, отколкото присъда. Само в тази част на света ще създадете закон и няма да го спазвате.“

Неизненадващ резултат

Потвърждението за победата на Tinubu не е изненада за мнозина. В Нигерия нито един президентски избор не е бил отменен от 1999 г. насам въпреки многократните предизвикателства и продължаващите изборни злоупотреби.

Според конституцията на Нигерия оспорването на декларацията на избирателната комисия не може да спре встъпването в длъжност на победителя. Този процес, казаха експерти, прави отстраняването на действащ президент трудна задача.

„Беше почти невъзможно те да изместят действащ президент и всички неща, които видяхме, внушават някаква увереност, че няма да направят това“, Тунде Аджилейе, партньор в SBM Intelligence, базирана в Лагос консултантска компания за геополитическо разузнаване, каза. „След като един от обвиняемите по изборни въпроси положи клетва и те по същество имат държавна власт, полето за игра вече не е равно в общество като Нигерия.“

Motunrayo Koyejo, базиран в Лагос софтуерен инженер, който гласува за Лейбъристката партия на изборите, проследи процеса онлайн. Тя каза, че е добре запозната с историята на оспорваните избори, но се надява на изненада. Малко след началото на производството надеждата й пресъхна.

„Ако погледнете предишните трибунали, които се случиха в страната, имаше избори, които бяха лоши и нищо не се случи. Просто чаках да ме изненадат“, каза тя.

„Истинският злодей“

В центъра на съдебната драма беше избирателната комисия на страната. След изменението на избирателния закон, което даде на комисията правомощието да решава начина на предаване на резултатите, комисията въведе бимодалната система за акредитация на избирателите (BVAS), отбелязвайки обрат за изборния процес в страната.

Тази технология, която се очаква да насърчи прозрачността, стимулира особено младите гласоподаватели, тласкайки населението с право на глас в страната до най-високото си ниво от 93,4 милиона. Избирателите под 35 години съставляват 40 процента от блока.

В деня на изборите беше съобщено за широко разпространена технологична повреда и INEC прибягна до ръчно предаване на вота, решение, за което опозицията твърди, че дава възможност за злоупотреби. Трибуналът се произнесе срещу опозиционните партии, цитирайки, че комисията има правомощието да реши какъв режим да използва.

Това заключение представлява обрат към по-лошото, казаха някои анализатори.

„Това, което е по-вредно за нашата демокрация, е, че компрометирахме нашите избори допълнително. Ключовите заключения [от решението] са, че липсата на BVAS и електронното предаване на резултатите не е дискреционно. Тези две неща създадоха надежда в много нигерийци, които се насочиха към изборите през 2023 г.“, каза Айиша Осори, директор на фондации „Отворено общество“.

Въпреки съдебно разпореждане, комисията също отказа да предостави исканите данни на опозицията, което според един от председателстващите съдии попречи на шансовете на опозицията.

„Ако INEC е успял да пренебрегне съдебно разпореждане по време на процес на трибунала, какви са доказателствата, че са приемали трибунала сериозно и че трибуналът също се е вземал сериозно? На тези избори те са истинският злодей“, каза Аджилейе.


„Разочарование“

С едва 37 процента от събраните гласове, най-малката победа за всеки президент в историята на Нигерия, първите му 100 дни на поста не убедиха неговите противници.

Откакто Тинубу положи клетва, той предприе непопулярния път на премахване на субсидията за гориво и подкрепа на девалвацията на валутата, което влоши разходите за живот. Той също така посочи най-големия министерски кабинет в страната, екип от 42-ма души в момент на растящи дългове, наследени от неговия предшественик Мухамаду Бухари, и опасения относно публичните разходи.

На международната сцена Тинубу, председател на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), беше смятан за прибързан в насочването на западноафриканския блок към въоръжен конфликт с военното правителство в Нигер.

Много от неговите критици се надяваха трибуналът да промени победата му с надеждата за подобряване на икономическата ситуация.

„Разходите за живот се влошиха много. Бухари беше лош, но това е по-лошо. Вчера излязох да взема сода и видях, че цената се е утроила“, каза Койеджо.

Въпросът за решението на трибунала се очаква да бъде отнесен до Върховния съд, който ще има последната дума, но привържениците на опозицията са по-малко уверени в съдебната система.

А някои казаха, че самата избирателна система се нуждае от преструктуриране преди следващите избори.

„Разбираемо е известно разочарование от това как резултатът е излязъл за някои хора – ако вземем предвид над 60 процента от гласоподавателите, които не са гласували за новата администрация“, Афолаби Адекайоя, анализатор в Центъра за демокрация и Развитие каза.

„Има значителна работа по изменение на изборното законодателство, която трябва да бъде разгледана, за да могат бъдещите избори да се провеждат свободно.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР