„Висящите библиотеки“ на Нигерия: Как шофирането с книги вълнува учениците

...
Лагос, Нигерия – Преди три години на Абигейл Бабатунде й
Коментари Харесай

Лагос, Нигерия – Преди три години на Абигейл Бабатунде й беше трудно да чете учебниците си в училище и винаги имаше нужда помощта на нейните учители да произнася трудни думи.

Сега в шест начален етап 11-годишният ученик от държавно училище в работническото предградие на Лагос Еджигбо ги чете без чужда помощ у дома. Освен това сега тя често чете романи за приятелство и приключения.

Ениола Аканби, нейният класен ръководител, твърди, че Бабатунде, който иска да стане лекар, също е по-активен в клас. „Сега тя [Бабатунде] скачаше, когато поисках доброволец да дойде да чете в класната стая“, каза тя.

„Четенето подобрява настроението ми“, каза Бабатунде, който иска да стане лекар. [И] когато учител зададе въпрос в клас, мога да отговоря, защото съм чел предишния ден. Докато вървя по улицата, от време на време чета табелата.“

Историята се промени поради нова библиотека в нейната класна стая, инсталирана през януари 2022 г.

Библиотеката е лавица за книги, изработена от неизползван плат, висяща на пирон на стената в класната стая. Оформен като висяща поставка за обувки, но малко по-голям, той има седем до 10 отделения, всяко от които съдържа между три до пет книги с различни размери. Книгите са подредени вертикално според размера си в низходящ ред.

Книжните рафтове са предоставени с любезното съдействие на The Hanging Library, инициатива на The Neo-Child Initiative, доброволческа група, предлагаща наставничество и помощ за ограмотяване, както и безплатни медицински услуги и лекарства за деца в квартали с ниски доходи с почти 300 всеотдайни доброволци.

Инициативата се финансира основно чрез събиране на книги и дарения от семейството, приятелите и доброволците. Вече има 50 библиотеки и повече от 5000 книги от академични учебници до книги с приказки в Абуджа, федералната столица, и градове в шест щата.

Намаляване на празнината

В страната има повече от 20 милиона деца, които не посещават училище, според доклад на ЮНЕСКО за 2022 г. Но качеството на основното образование в Нигерия се влоши поради лошото финансиране на държавните училища и липсата на достъп до основни ресурси за децата, които все още са в училище.

Приблизително две трети от нигерийците са грамотни на основно ниво, тъй като образованието е безплатно на това ниво. Но този януари Кристиан Мундуате, представител на УНИЦЕФ в Нигерия, заяви, че „75 процента от децата на възраст между седем и 14 години не могат да прочетат просто изречение или да решат основна математическа задача“.

Сейи Боладжи, основател на базираната в Кадуна кампания Project Educate A Child (ProjectEAC), смята, че тези числа са консервативна оценка.

„20-те милиона са тези, които се броят, какво да кажем за онези, които не се броят … защото хората все още раждат и не ги интересува дали тези деца ходят на училище или не“, каза Боладжи.

„Също така твърде много енергия се дава на деца извън училище, докато тези в училище планират да напуснат училище, защото стандартът на образованието се влошава“, добави тя. „Какъв е смисълът, когато учениците все още не могат да четат и пишат?“

Именно тази празнина Висящата библиотека, която започна през 2017 г. в Лагос, иска да запълни.

По време на задължителната си едногодишна национална служба в Лагос Юсуф Шиту, основателят на TNCI, минаваше покрай училището на Бабатунде на път за работа. Един ден той забеляза, че няма физическа библиотека или организирано място за съхранение на книги в училищния комплекс от седем сгради.

Докато расте, баща му внушава в него любовта към четенето на вестници от малък. Затова той реши да предаде любовта си към книгите, като каза на Al Jazeera, че инициативата е шансът да се трансформира едно поколение.

Изглежда експертите са съгласни.

„Това е иновативно решение на дълбок проблем в нашето общество“, каза Кеми Огунсаня, ръководител на проекти в базирания в Лагос онлайн център TeacherX Project. „Много фактори и липсата на материали за четене е една от причините за спада на културата на четене. Много училища нямат библиотеки и са останали само с голи класни стаи.“

Повече от половината от около 200 милиона души в Нигерия живеят с по-малко от 2 долара на ден, според Националното статистическо бюро. За много от тях мизерните им заплати едва могат да си позволят достатъчно храна, още по-малко книги за децата им.

„Не можете да дадете това, което нямате“, каза Боладжи. „Има някои семейства, които не са яли с дни, ако им кажете да инвестират в закупуване на учебници за децата си, ще изглеждате глупаво.“

Висящите библиотеки могат да помогнат на децата от домакинствата с ниски доходи в училищата да подобрят оценките си и да имат разширен светоглед, каза Огунсаня.

„Читателят е лидер“, каза тя. „Читателят винаги ще има разширено мислене и всичко това често ще повлияе на академичното напредване.

Променящ живота

Но трябва да се направи повече с инициативи като тази, казаха експерти, които да са насочени не само към децата в класната стая, но и към децата извън училище. „Училището е само сграда, едно дете може да учи навсякъде“, каза Боладжи. „Можем да предоставим тази мобилна библиотека на тях [децата от улицата] и да ги научим как да четат и пишат.“

Според Shittu има планове за разширяването му до допълнителни общности в други щати и разработване на план за замяна на изтръгнати и липсващи книги, но има финансови и логистични предизвикателства, които трябва да бъдат разрешени, за да се случи това.

За Бабатунде, която живее с баща си и самотен болногледач, месар през деня и охранител през нощта, библиотеката промени живота. През деня тя избира която и да е налична книга в библиотеката, за да й помогне в задачата, защото не й е позволено да изнася книги от училището.

Често любимата й книга е „Без сребърна лъжица“ от Еди Айро, историята на момче, родено в бедност, което е обвинено погрешно в кражба в домакинството, където работи като домашен помощник, за да плаща таксите си за училище.

По време на ежедневните 15-минутни безплатни часове за нейния клас, Бабатунде се втурва към висящата библиотека до дъската, като почти се втурва да тича, за да я вземе, преди някой друг да го направи. И докато се връща към мястото си, тя вече прелиства страниците, четейки.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР