Лагос, Нигерия – Когато Юсуф Могаджи се присъединява към федералната

...
Лагос, Нигерия – Когато Юсуф Могаджи се присъединява към федералната
Коментари Харесай

Заплатите на нигерийските работници намаляват с нарастването на инфлацията и намаляването на приходите на правителството

Лагос, Нигерия – Когато Юсуф Могаджи се причислява към федералната държавна работа на Нигерия като член на непреподавателския личен състав в Университета на Илорин през 2015 година имаше фантазии да построи лична къща. Месечната му заплата от 46 000 найри (тогава струваща $236) беше задоволителна, с цел да се погрижи за себе си и фамилията си и даже да купи половин имот (300 квадратни метра) по-късно същата година.

Осем години и четири назначения на държавна работа по-късно земята остава недокосната и стремежите на Могаджи към този момент не са приоритет, защото му е мъчно да изхранва себе си и тричленното си семейство.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла. Кметът на Лисабон Моедас: Води възхода на града като световен иновационен център Какво е въздействието на войната против Газа върху палестинската стопанска система? Сам Алтман е уволнен като основен изпълнителен шеф на производителя на ChatGPT OpenAI в фрапантен ход Икономиката на Аржентина пропада в навечерието на общите избори завършек на списъка

Стойността на найрата се е сринала толкоз доста, че макар че чистата му заплата се е нараснала до 57 000 найри, доларовият еквивалент през 2023 година е $68,06 – $167,94 по-малко от това, което е спечелил през 2015 година Почти половината от новите доходи в този момент отиват за превоз самичък до и от работа.

„ Дали парите, които даже не ми стигат за храна, ще употребявам за вложение? Имаше време, когато работата на държавното управление беше страхотна, само че в този момент още веднъж няма нищо сходно “, сподели Могаджи.

От 2015 година насам Нигерия претърпя две рецесии и стопанската система й беше опустошена от капризите на международните цени на петрола, пандемията от COVID-19 и продължаващата война на Русия в Украйна. През юни Службата за ръководство на дълга на страната съобщи, че държавното управление обслужва задължения с минимум 73,5 % от приходите си, което го кара да се бори да извършва главните отговорности.

В момента инфлацията е на 18-годишен връх – 26 % – в Нигерия, защото найрата продължава да пада в стойност по отношение на $. Икономическата действителност стана по-мрачна, когато Бола Тинубу, определен за президент през февруари, девалвира найрата и отстрани траялата десетилетия дотация за гориво, която оказа помощ за понижаване на разноските за живот. Могаджи е понижил количеството нормални храни и предмети за бита, които купува, в това число ориз, грис и даже пелени, тъй като цените им са се утроили.

Конгресът на труда в Нигерия, съществена синдикална коалиция в страната, неведнъж е заплашвал да затвори стопанската система в символ на митинг против отхвърли на държавното управление да усили заплатите на служащите макар големия скок в разноските за живот. Минималната заплата в Нигерия сега възлиза на 33 000 найри ($39,40).

По време на речта за самостоятелност държавното управление направи компромис, като избра спомагателна заплата от 35 000 найри ($41,79) за шест месеца. Ал Джазира беседва с Могаджи и трима други служащи, които споделиха, че това надали е задоволително.

„ Дори заплатата е единствено за храна и останалото да се транспортираш до работа, нищо не остава. И те [правителството] споделиха, че палиативът е за шест месеца. След шестте месеца нещата ще се върнат ли както преди? Ще се върнем на изходна позиция “, сподели той.

„ Как и наковалня “

Тъй като стопанската система на Нигерия се утежнява, увеличението на минималната работна заплата е главното искане на разнообразни синдикати на служащите. Според специалисти нарастванията на заплатите не могат да се материализират, тъй като най-голямата стопанска система в Африка е разорена и едвам може да финансира разноските си. Временните средства за отбрана, прибавят те, надали ще оказват помощ на бенефициентите.

„ Няма различен отговор с изключение на инфлацията да бъде свалена и инфлацията да остане ниска. Честната истина е, че за всеки, който печели в найра, инфлация от 26 % подсигурява, че няма да отидете на никое място, без значение кой сте; вашата месечна заплата повече или по-малко няма значение “, сподели Йоахим МакЕбонг, старши анализатор в основаната в Лагос компания за стопански прозрения Stears.

„ Парите просто ги няма. Общите доходи на Нигерия са пет трилиона найри и по-малко; не можете да извършите нищо с тази сума пари за страна от 200 милиона души “, сподели той.

Работниците споделят, че не са отговорни за ситуацията в страната на фона на десетилетия на корупция и разточителни държавни разноски по време на стопански взрив.

„ За страдание има цена за този тип ръководство, което не наподобява да предотврати дълготрайната болежка. Не можем да създадем нищо “, сподели Амара Нуанкпа, шеф на самодейностите за социална политика във фондация Шеху Муса Яр’Адуа, пред Ал Джазира. „ Можем да го отложим с още една или две години, само че в последна сметка пилетата въпреки всичко ще се приберат вкъщи, с цел да нощуват и това е действителността – нигерийските служащи са сред чука и наковалнята. “

„ Пригодна за живеене заплата “

Откакто Тинубу разгласи своя набор от стопански промени, доста служащи, даже на държавно равнище, упорстваха за цялостни политики за намаляване на обвързваните разтърсвания.

Инфлацията на храните в Нигерия доближи 30,64 % през септември, съгласно Националното статистическо бюро. Според SBM Intelligence, геополитическа консултантска работа, основана в Лагос, инфлацията е направила недостъпни даже съществени храни като ориз джолоф, известна храна. По същия метод цените за електрическа енергия са се нараснали с 40 % и горивото в този момент коства 700 найри (0,84 долара) за литър (0,26 галона). Транспортът и другите улеснения също са все по-недостъпни за служащите.

Tunde Taiwo* [името е променено от боязън от възмездие], 31, е сержант в Lagos Neighborhood Safety Corps, организация за сигурност, основана от държавното държавно управление за справяне с градската престъпност. Работата му постоянно го излага на заплаха. Миналата година той беше надвит и грубо изстрадал от негодници.

Когато пристигна октомврийската му заплата от 50 000 найри ($59,70) преди облагане с налози, три кредитни компании я споделиха.

„ Не е като да желая заемите, само че когато фамилията ви страда, какво ще извършите? Какъв е смисълът да вършиш държавна работа, когато не можеш да изхраниш даже фамилията си? “ Тайво, който работи за държавното управление от пет години, сподели. И ето за какво той не се тормози от краткотрайните нараствания.

„ Те би трябвало да ни дадат допустима заплата, на която можем да разчитаме, а не минимална заплата, методът, по който живеем, не дава отговор на никакъв стандарт на живот “, сподели той.

Експерти споделят, че държавното управление може да е пропуснало опцията за въвеждане на защитни мрежи, защото е пропиляло годините на взрив. „ Правителството би трябвало да се ориентира към ниско висящите плодове, които могат да бъдат ориентирани към уязвимите и най-засегнатите в страната, като храна и други източници на сила, които могат да имат неотложно влияние “, сподели Nwankpa.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР