Лабораторията за управление на рискове на бившия премиер Иван Костов

...
Лабораторията за управление на рискове на бившия премиер Иван Костов
Коментари Харесай

Иван Костов разкри как Лукойл надува цените, крие данък и изнася капитали в Русия

Лабораторията за ръководство на опасности на някогашния министър председател Иван Костов разгласява разбор, в който се разкрива по какъв начин със съдействието на българската страна "Лукойл " изкуствено завишава разноските си за суровините, които внася.
Така съветската компания надува цената на бензина и нафтата у нас, пести налог облага и изнася капитали в Русия, измежду които и част от събраното от българите Данък добавена стойност върху горивата.
Сортът нефт, с който работи рафинерията, е "Урал ". Вместо това обаче за данъчни цели се счита цената на по-скъпия вид "Брент ", който няма никаква връзка с работата на "Лукойл ".
Пред митниците "Лукойл " не показва фактури на каква цена е купил суровия нефт. Вместо това показва таблица за борсовата цена на сорта "Брент ". Разликата сред борсовите цени на двата сорта е 2,41%, написа в разбора на Risk Management Lab. Към борсовата цена се прибавят и нереално високи съгласно лабораторията на Костов разноски за превоз и застраховки. Така "Урал "-ът, който "Лукойл " купува излиза с 10,6% по-скъп, в сравнение с в случай че си беше купил "Брент ". Разликата сред действителната цена на суровия нефт, който "Лукойл " е купил от Русия, и цената, която е отчел в България, е 13,27% за проучвания интервал сред 2006 и 2014 година (разликата варира сред 6,68% и 15,61% в другите години).
Заради този финт "Лукойл " заявява средногодишно със 763,5 млн. лева повече от действителните си разноски. С струпване за интервала 2006-2014 сумата е 6871.7 млн. лева

Щетите
Най-напред години наред ние плащаме по-скъп бензин и дизел, в сравнение с е действителната му цена. Освен на джоба на всеки от нас това се отразява зле и на стопанската система като цяло.
Спестена корпоративна облага. От описаната скица може да се направи изводът, че за 9 години "Лукойл " е икономисал 687 млн. лева налог облага.
Описаната от Иван Костов скица дава отговор на най-голямата тайнственост в българската стопанска система - по какъв начин по този начин монополистът "Лукойл " постоянно работи на загуба и има интерес да го прави, за разлика от една естествена компания, която би затворила, в случай че все е на загуба.
И най-после - посредством тази скица "Лукойл " изнася в Русия Данък добавена стойност, който би трябвало да остане в България, защото върху надценения недопечен нефт се начислява по-висок Данък добавена стойност.
Посочената забележителна добавена стойност, която е създадена и осъществена в България, не е оповестена като такава, а като индустриален разход, посредством завишаване на цената на суровия нефт. Осчетоводена като подобен индустриален разход за недопечен нефт, добавената стойност е изнесена от страната. Тази добавена стойност не е обложена с Данък добавена стойност и Корпоративен налог, написа в разбора на Risk Management Lab.
Акумулираната разлика за интервала възлиза на 1 145.3 млн. лв..
Изпълнителната и законодателната управляващи не дадоха отговор в законно открития период на формален сигнал за основателни подозрения за вреди от завишаване цените на внасяния недопечен нефт вид Урал, се споделя още в разбора на Лабораторията за ръководство на опасности.

Мерките, които Костов предлага
Лабораторията предлага на държавните институции 3 ограничения за прекъсване на порочните практики:
1. Държавата да изиска фактурите, по които "Лукойл " е плащала суровия нефт, вместо да отбива номера с никого не интересуващите котировки на никого не интересуващия вид "Брент ".
2. АДФИ да извърши цялостна инспекция на доставките на нефт вид "Урал " от приватизацията на Нефтохимически комбинат – Бургас до момента, за да бъде избран размерът на съзнателно занижените облаги и надвзетия възобновен данъчен заем.
3. МФ и Национална агенция за приходите да предявят иск към "Лукойл " и дъщерните компании на ОАО Лукойл Москва, за нанесени финансови вреди на бюджета.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР