Лабораторията по биоелектрохимия (биохимия) към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ стана

...
Лабораторията по биоелектрохимия (биохимия) към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ стана
Коментари Харесай

ПУ „Паисий Хилендарски стана част от националната пътна карта за съхранение на енергия

Лабораторията по биоелектрохимия (биохимия) към Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ стана част от Националната пътна карта за разпределена научна инфраструктура „ Съхранение на сила и атомна енергетика “ (НИ СЕВЕ) като самостоятелен участник в интегрираната тематична лаборатория „ Водородна енергетика с възобновими енергийни източници “. Проектът с началник д.б.н. Йолина Хубенова, финансиран от Министерството на образованието и науката, е с дълготрайност 5 години.



Основната му цел е обвързвана с обединяването на научните центрове в страната, работещи в региона на производството, съхранението и потреблението на сила от възобновими енергийни източници. В Лабораторията по биоелектрохимия на университета към този момент 11 години се развива технологията на биогоривните детайли. В резултат са оповестени над 70 научни публикации както и независима глава в Британската енциклопедия на издателство Elsevier, които са с общ импакт фактор 80, представени от водещи учени в света над 350 пъти.

Биогоривните детайли са електрохимични източници на ток, в които като биокатализатори се употребяват живи микроорганизми. В процеса на окисление на субстрати, в това число отпадни артикули от органически и неорганичен генезис, част от създадените електрони се трансформират в електрическа сила, което трансформира биогоривните детайли в устройства за по едно и също време генериране на ток и биоремедиация с разнообразно приложение. Една от заслугите на научния колектив е оценката на приноса на метаболитните процеси към процесите на екстрацелуларен електронен транспорт както при прокариоти (бактерии), по този начин и при еукариоти (дрожди, растения).

По покана на екипа на НИ СЕВЕ проф. Пламен Атанасов изнесе в Пловдивския университет лекция на тематика „ Функционални нано-материали за био-електрохимични устройства “, което бе първото обществено събитие по осъществяване на задачите и дилемите на план НИ СЕВЕ. Проф. Атанасов е професор в Университета в Калифорния, Ървайн, и съосновател на катедра „ Химично и биомолекулно инженерство “, асоцииран с Националната лаборатория „ Лос Аламос “ повече от 20 година, почетен професор на Българската академия на науките, шеф на Центъра за микроинженерни материали към Университета на Ню Мексико (UNM), Албакърки, Съединени американски щати (до 2018 г.), вице-президент на Международната електрохимична асоциация International Society of Electrochemistry (2015-2017), водач в Националната академия на изобретателите.

Посещението на световноизвестния и приет академик в Пловдивския университет открива нови благоприятни условия за взаимни разработки сред двата университета, както за интензивно съдействие в научно-изследователската и просветителната активност, по този начин и за присъединяване в нови огромни научно-изследователски планове, финансирани от разнообразни интернационалните стратегии.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР