Лабораторията към Медицинския университет в Плевен има проблеми с тестовете

...
Лабораторията към Медицинския университет в Плевен има проблеми с тестовете
Коментари Харесай

Плевен може да остане без тестове за коронавирус

Лабораторията към Медицинския университет в Плевен има проблеми с тестванията за ковид от няколко дни. Това заяви в предаването „ Здравей, България “ ректорът на висшето образователно заведение проф. Славчо Томов.

По думите му повода за това е смяната в епидемиологичната конюнктура в града. Шивашкото преприятие " Мизия "  в града се оформи като огнище на болестта. „ Имаме повишаване на броя на случаите. Беше записано едно доста съществено огнище, което ние трябваше да обхванем оптимално. Със съдействието на РЗИ успяхме да обхванем над 140 случая ", изясни проф. Томов.

В лабораторията са направени проби на целия завод. Сега задачата била да се обзет таргетни групи. „ Между 35 и 40% от изследваните чиновници на това дружество се оказаха положителни “, сподели още ректорът на Медицински университет – Плевен.

По думите му, в случай че лабораторията работи на цялостен потенциал, тестванията, с които разполага тя, ще свършат за една седмица. Проф. Славчо Томов е безапелационен, че повода за недостига е доста високото търсене.

През последната седмица се оформя огнище на ковид в шивашкото дружество „ Мизия “. Това пък изясни шефът на РЗИ – Плевен доктор Николай Деков. „ Успяхме съвсем на 100% да обхванем контактните лица. От изследваните 153 проби, 106 са с позитивен резултат “, добави доктор Деков.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР