Лаборатории ментят като предлагат хормонални изследвания в промоционални пакети с

...
Лаборатории ментят като предлагат хормонални изследвания в промоционални пакети с
Коментари Харесай

Лаборатории ментят с тест за хормони на промоция

Лаборатории ментят като оферират хормонални проучвания в промоционални пакети с огромни отстъпки в уеб сайтове за групово извършване на покупки. Те не са съобразени с интервала от месечния цикъл, в който би трябвало да се вършат, с цел да бъдат точни и да не подведат лекарите в слагането на диагнозата. Това откри инспекция на „ Монитор “ по сигнали на лекари.

Единият от тях включва проучване на четири хормона LH, FSH, Prolactin, Estradiol и Testosteron. Според промоцията ваучерът коства 8 лева, а на място се заплащат 35 лева, като категорично е посочено, че тези хормонални проучвания се вършат сред 2-рия и 5-ия ден от началото на месечния цикъл. Тези хормони не се вършат едновременно, в къс интервал като посочения, безапелационни бяха водещи АГ експерти от Университетската болница „ Света Анна “ в София. LH и Testosteron се вършат сред 2-рия и 4-тия или 3-тия и 5-ия ден, а Prolactin в 19-и - 23-ти ден от цикъла, разясниха оттова.

Когато дойдат дами с проучвания, направени посредством покупка на ваучер от страници за групово извършване на покупки, напряко ги връщаме. Пращаме ги още веднъж на проучвания които да създадат в точните периоди и дни, с цел да са точни, описаха лекарите.

През 2017 година пазарджишка болница оферираше на промоция секцио по избор, което е изрично неразрешено, припомниха акушер-гинеколози.

По-късно рекламата бе блокирана, а лечебното заведение се оправда, че не е пускало такава реклама.

Законът за здравето изрично не разрешава такива реклами, разяснява доктор Даниела Дариткова, народен представител от ПГ на ГЕРБ и ръководител на комисията по опазване на здравето в Народното събрание. Това е уредено с член 190, алинея 2, където се споделя, че се „ не разрешава на медицински експерти и лечебни заведения да популяризират своята активност “. Забранено е да се популяризират и неконвенционални способи за лекуване, разясни народен представител Дариткова.

Тя акцентира, че това е в нарушаване на Закона за здравето и когато хората попаднат на такива неща, би трябвало да сезират съответната районна здравна ревизия.

Недоволство от уеб страниците, които продават медицински услуги по интернет показаха и от Пациентски организации „ Заедно с теб “. Тази активност би трябвало да се управлява от Изпълнителната организация „ Медицински одит “, би следвало след обявата тя да се самосезира и да вземе ограничения. Това съобщи ръководителят на „ Заедно с теб “ Пенка Георгиева.

"Следва да се самосезират и медицинските сдружения по другите специалности, както и съответните консултанти. Самите пациенти също би трябвало да алармират институциите, когато виждат нещо неправилно в сходни разгласи ", добави тя. По думите й такива реклами са неприемливи.

Пациентски организации „ Заедно с теб “ ще алармират с писмо министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев с искане да разпореди в тридневен период инспекция от страна на Изпълнителна организация „ Медицински одит “ на уеб страниците за реклами на здравна активност и продажби. Не може да се популяризира какво ли освен, с цел да се приберат парите на пациентите, безапелационна беше Пенка Георгиева. Особено значимо е да се ревизира дали предлаганото дава отговор на положителната здравна процедура, тъй като казусът с изследваните хормони е индикативен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР