КЗП ще мисли как и дали може да спре вдигането

...
КЗП ще мисли как и дали може да спре вдигането
Коментари Харесай

КЗП тепърва ще мисли дали може да спре вдигането на цените на мобилните оператори

КЗП ще мисли по какъв начин и дали може да спре повдигането на цените на трите мобилни оператора. След съвещание по тематиката стана ясно, че органът ще изготви докад, който би трябвало да бъде гласуван от членове на комисията с нормално болшинство. Комисията обаче не се ангажира със период на съобщаване на своето решение. 

Припомняме, че скокът, който желаят от А1, Yettel и Vivacom варира сред 4,7 и 9,5%. Според Министерство на стопанската система, Омбудсмана и потребителски организации клаузата не е правомерна.

„ Мнението на Омбудсмана е изрично - това е неравноправна уговорка в договорите и общите условия на мобилните оператори, тъй като тя не е уговорена самостоятелно. Съгласно директивата за неравноправни клаузи: „ Не се смята за самостоятелно контрактувана уговорка, която е формирана авансово и затова потребителят не е имал опция да въздейства на нейното наличие, по-специално по отношение на контракти с общи условия “, съобщи Нина Бояджиева от администрацията на Диана Ковачева.

Според представителите на Министерството на стопанската система, клаузата, която в общите условия на договорите с мобилните оператори би трябвало да планува както индексация на цените нагоре, по този начин и индексация на цените надолу. Имаше и няколко апела към КЗП - да разгласи в 14-дневен период клаузата за непозволена и да я анулира, да я нападна в съда или да наложи на трите мобилни оператори оптималната глоба от 50 000 лева

„ Вие сте на ход като наложите първата санция в размер на 4 милиона лв. “, прикани Мая Манолова.

Друг член на Комисията - Константин Арабаджиев съобщи, че от към година в Комисията за отбрана на потребителите има импортирани отчети, които имат отношение към това дали клаузата за индексация е неравнопоставена по отношение на потребителите, само че те не са били обсъждани. Откритото съвещание не почетоха визиите на трите мобилни оператора.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР