КЗК се самосезира за наличие на евентуално картелно споразумение между

...
КЗК се самосезира за наличие на евентуално картелно споразумение между
Коментари Харесай

КЗК заподозря картел двете бензиностанции от снимките в социалните мрежи

Комисия за защита на конкуренцията се самосезира за съществуване на вероятно картелно съглашение сред " Сакса " ООД и " Инса Ойл " откакто при започване на месеца в обществените фотоси се разпространиха фотоси на цени от 3 и над 3 лв. за литър бензин.

Установено беше, че в голям брой медийни изявления се показват две вериги бензиностанции, които са предложили всеобщите автомобилни горива на цени, надвишаващи пазарните на 02 март 2022 година В допълнение Комисията откри, че същите две сдружения са съществени снабдители и търговски сътрудници на едно от сдруженията подало сигнал пред нея , както и едни от главните участници на пазара на произвеждане и импорт, търговия на едро и дребно с горива.

След разбор на получените сигнали и мнения, може да се направи основателно съмнение за съществуване на неразрешено картелно съглашение , неразрешено от Закона за защита на конкуренцията от страна на двама търговци на горива, опериращи вериги от бензиностанции- сдруженията " Сакса " ООД и " Инса ойл " ЕООД. За тези сдружения са събрани данни, че в интервала 02.03.2022 година - 11.03.2022 година безпричинно са определяли /фиксирали/ продажни цени за крайни клиенти, от което е налице ограничение или нарушение на конкуренцията на съответния продуктов и географски пазар. Това тяхно държание може да бъде ориентирано към осъществено нарушаване на антитръстовите правила по член 15 от Закон за защита на конкуренцията, което държание има за цел или резултат попречване, ограничение или нарушение на конкуренцията на съответния пазар.
 Комисия за защита на конкуренцията:
Комисия за защита на конкуренцията: " Лукойл " лимитира вноса на горива

Проверяват дали има aнтитpъcтoви нapyшeния

Все отново от Комисията показват, че от началото на годината се следи непрекъснато нарастване на цените на дребно в страната, като най-сериозен растеж е в интервала 02-03.03.2022 година, когато междинната цена на бензин А-95 доближава 2,78 лева./л, а цената на авто дизел е на 2,82 лева./л. През обсъждания интервал най-високи ценови стойности са следени на бензиностанции от веригите Круиз и Инса ойл, като на 02.03.2022 година на бензиностанция Круиз, междинната цена на литър гориво е била 3.14 лева./л. за бензин 95 и 3,13 лева./л. за дизелово гориво. На бензиностанции от веригата Инса ойл на 03.03.2022г. междинната цена на бензин А-95 и дизелово гориво е на цена от 2,98 лева./л.

В хода на следствието Комисия за защита на конкуренцията ще изследва държанието и на другите участници на пазара на горива, като при съществуване на задоволително данни кръгът на разследваните търговци на горива може да бъде уголемен и допълнен. От Комисия за защита на конкуренцията приканват жителите да подават и сигнали.

Припомняме, че поради клюки за идно пна бензиностанциите у нас. Тогава стана ясно, че в някои бензиностанции цената на горивата е минала психическата граница от 3 лв. за литър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР