КЗК пусна поръчката за 35-те електрически влакаКомисията за защита на

...
КЗК пусна поръчката за 35-те електрически влакаКомисията за защита на
Коментари Харесай

Вечерни новини: Next.e.GO фалира; КЗК се произнесе по търга за 35-те нови влака

КЗК пусна поръчката за 35-те електрически влака
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) оставя без почитание жалбата на френската Alstom SA по процедурата за покупка на 35 електрически мотрисни влака, стартирана от Министерство на превоза. Търгът бе краткотрайно спрян преди 2 седмици, само че най-вероятно ще бъде пуснат още веднъж, в случай че френският производител не апелира решението пред Върховния административен съд. 
Планиращата цех в Ловеч Next.e.GO банкрутира
Германският производител на електрически коли Next.e.GO Mobile SE (e.GO), който планираше да строи цех в Ловеч, е подал молба за оповестяване в неплатежоспособност. Това се случва година и половина след стъпването на компанията на Нюйоркската фондова борса и на фона на последвалия напор на евтини електрически коли от Китай, каквито действително планираше да прави и основаната в Аахен e.GO. Инвестицията бе оповестена през 2021 година от Кирил Петков, тогава към момента длъжностен министър на стопанската система. 
Българската euShipments закупи словашки съперник
Базираната в Русе логистична компания euShipments, която за поредна година влезе в елитната ранглиста FT 1000 на Financial Times, закупи още едно сдружение в района на Централна и Източна Европа. Българската компания е купила словашката Swiss Point Data, а договорката цели усилване позициите ѝ на Стария континент.
Национална агенция за приходите пусна авансово попълнените данъчни заявления
Новите авансово попълнени данъчни заявления за приходите на физическите лица към този момент са налични в портала на Националната организация за приходите (НАП). Самият образец на данъчната декларация наподобява по към този момент познатия метод. Автоматично въведената информация в тях е обвързвана с приходи от трудови правни отношения, цивилен контракти, възнаграждения, от наем, когато наемателят е юридическо лице, от Държавен фонд „ Земеделие “, както и от наложени платежи при продажби в интернет и продажба на автомобил, благосъстоятелност на декларатора за под 12 месеца.
Председателят на Еврогрупата чака България в еврозоната през 2025 година
Председателят на Еврогрупата Паскал Донахю чака България да се причисли към еврозоната още през 2025 година Официалната позиция на българското държавно управление е това да стане на 1 януари, само че по-малко от четири месеца преди излизането на постоянния отчет за конвергенцията страната към момента не дава отговор на Маастрихтските критерии за инфлацията, а по едно и също време с това се бори да избегне нова политическа рецесия.
Национален осигурителен институт ще преизчисли служебно 350 000 пенсии
Считано от 1 април 2024 година Националният застрахователен институт (НОИ) ще преизчисли служебно пенсиите на към 350 000 пенсионери, придобили застрахователен стаж след пенсионирането си или след последното преизчисление на пенсиите.
Около 780 български компании ще би трябвало да изготвят ESG доклади
България прави първите крачки към транспонирането на европейската инструкция за наложителното отчитане на устойчивостта на големия бизнес в страната. Министерството на финансите изготви план на промени в Закона за счетоводството, които целят да регламентират спецификите на информацията, част от отчетите и обсега на предприятията, които подлежат на наложително отчитане. Очаква се 780 предприятия да бъдат задължени да изготвят доклад за устойчивостта, като тази численост би трябвало да бъде достигната поетапно до 2026 година, съгласно претекстовете и оценката на въздействието към законопроекта.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР