КЗК препоръча свалените и неработещите радиатори в топлофицираните кооперации да

...
КЗК препоръча свалените и неработещите радиатори в топлофицираните кооперации да
Коментари Харесай

КЗК: Свалени и неработещи радиатори аут от сградната инсталация

КЗК предложи свалените и неработещите радиатори в топлофицираните кооперации да се извадят от сметките за сградната апаратура. Това е записано в мнение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по отношение на предлаганите промени и допълнения на Наредбата за топлоснабдяването, пусната за публично разискване от министерството на енергетиката.

Според регулатора изваждането на мощността на отоплителните уреди с нулево ползване (свалени и неизползвани) от сумата на конфигурираната мощ на всички уреди във формулата за пресмятане на топлинната сила за сградна апаратура ще усъвършенства точността на този изчислителен способ, като това ще бъде от изгода за благосъстоянието на потребителите, като в същото време ще може да бъде спазен и правилото за систематизиране на разноските за отопление съгласно потреблението, написа Монитор.

В него четем още, че комисията продължава да поддържа към този момент изразеното мнение, че възбраната за ремонт на отоплителни тела, записана в Закона за енергетиката, поврежда благосъстоянието на потребителите и следва да бъде анулирана. Комисия за защита на конкуренцията е установила още, че в претекстовете към плана не се изяснява по какъв начин са избрани граничните стойности сред 20% и 40% на каузи на сградната апаратура. Освен това по този начин избраните проценти не са диференцирани според от другите характерности на постройката и другия брой работещи отоплителни тела.

От регулатора цитират мнение на катедра „ Топлинна и хладилна техника” на Енерго-машиностроителния факултет на Технически университет-София, предоставено по отношение на Решение на Комисия за защита на конкуренцията от 2013 година, в което се съдържат данни, получени въз основа на компютърна симулация за отдадената топлинна сила от сградна апаратура за година по отношение на общото количество потребена топлинна сила при 100% отопление на самостоятелните парцели. За краен вход на 8-етажна панелка делът е 10,64%, а за промеждутъчен вход 13,05%. За 14-етажен ЕПК блок – 10,66%, за 2-етажна тухлена къща (с 38 см зид) - 5,6%, а с 24 см дувар - 4,97%.

В мнението на специалистите от ТУ се показва графично и зависимостта сред увеличението на % на изключени отоплителни тела и намаляването на общия разход на постройката за топлоенергия, регистриран по топломера в абонатната станция. При 15% понижаване на броя работещи радиатори в самостоятелните парцели, общият разход понижава едвам с 4%. В същото време разноските за отопление на най-неблагоприятния апартамент в постройката (апартамент на финален етаж последна секция) се усилват с 20%. В мнението от ТУ се споделя още, че при установяване на % топлинна сила за сградна апаратура от общото заседание на етажната благосъстоятелност този % би трябвало да бъде до 25-30%, като тази топлинна сила се разпределя съразмерно на идеални елементи от обособените притежатели.

Въз основа на гореизложеното, Комисия за защита на конкуренцията смята, че с оглед определянето на обективен и реален % за топлинна сила за сградна апаратура и надлежно за обезпечаване на правилното систематизиране на топлинната сила е належащо да се изискат мнения от специалисти с подготовка в региона на топлотехниката, с цел да се откри какви са механически обоснованите проценти, включително като се плануват разнообразни диапазони за друг вид здания и за друг % работещи отоплителни тела.

Относно конкурентноправни проблеми от КСЗ напомнят свои мнения от 2013 година и 2018 година В тях апропо се предлага да се планува опция потребителите да сменят топлинния си счетоводител, без да сменят уредите за дялово систематизиране на топлинна сила. Във връзка с обсъждания план за изменение на формулата за пресмятане на топлинната сила за загряване на топла вода през отоплителния сезон комисията счита, че в случаите, когато липсва спомагателен топломер за премерване на тази сила, изчисляването следва да се основава на междинното количество сила за загряване на 1 куб. м топла вода през неотоплителния сезон, поправено с механически аргументиран температурен коефициент, отразяващ по-ниската температура на входящата вода през отоплителния сезон, респективно на по-голямата разлика сред температурата на входа и на изхода на подгревателя за битово горещо топлоснабдяване.

Според Комисия за защита на конкуренцията по този метод ще бъдат улеснени потребителите да предвиждат и поправят своето ползване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР