КЗК обяви, че Лукойл България е уличена за нарушения на

...
КЗК обяви, че Лукойл България е уличена за нарушения на
Коментари Харесай

КЗК: „Лукойл“ налага ценова преса, има данни за злоупотреба с господстващо положение

КЗК разгласи, че " Лукойл България " е уличена за нарушавания на свободната пазарна конкуренция. Според разбор на Антимонополната комисия, " Лукойл " е налагал ценовата политика при търговията на едро с моторни горива на територията на страната, която да репресира и ограничи другите търговци. 
Прочетете още
Дружеството е прилагало ценова преса по отношение на съперниците си посредством последователно изменение на ценовите условия при продажбата на едро и унищожаване отстъпките за закупено количество. Тази политика на компанията може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазарите на горива и да засегне ползите на потребителите. 

Ценова преса е налице, когато разликата сред цените на долния пазар на дружество с господстващо състояние и цените на горния пазар, които то фактурира на съперниците си, е негативна, или незадоволителна, с цел да се покрият характерните разноски за продажба на продукта на пазара надолу по веригата.

Според Комисията това държание на „ Лукойл-България “ ЕООД съставлява обща тактика за ограничение на търговията на едро на горива в страната, за усилване на господстващото му състояние на пазара на търговия на едро на горива. Поведението съставлява корист с владичество, както по националното право, по този начин и според правото на Европейския съюз, защото може доста да повлияе върху модела на търговия сред страните членки.

В хода на изследването, Комисията е открила, че „ Лукойл-България “ ЕООД е част от отвесно интегрираната група Лукойл, която оперира по цялата верига от производството на горива до крайната им реализация и има мощно развита складова и транспортна инфраструктура, което съставлява конкурентно преимущество пред останалите сдружения разрастващи активност на пазарите на горива в страната. Дружеството също по този начин има висок пазарен дял и е пазарен водач на пазар на търговия на едро с моторни горива в страната.

В период от 60 дни сдружението има право да показа писмени възражения по отношение на изказванията на Комисия за защита на конкуренцията.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР