КЗК глоби Нет инфо“ АД във връзка с разпространение на

...
КЗК глоби Нет инфо“ АД във връзка с разпространение на
Коментари Харесай

Солена глоба! Санкция за над четвърт милион лева заради заблуждаваща реклама

КЗК санкции " Нет инфо “ АД по отношение на разпространяване на заблуждаваща и неразрешена сравнителна реклама. Финансовата глоба за всички нарушавания е 267 200 лeвa.

Дружеството оперира на пазара на рекламата в интернет и дава " програматик “ реклама чрез лични уеб сайтове. В презентация на услугата " Adwise “ участва рекламно известие на цяла страница с образни детайли и текстови слогани " 80% от най-качествения български трафик “ и " № 1 софтуерно programmatic решение “, като тази презентация се популяризира от " Уеб Пауър “ ООД – рекламна организация и сътрудник на " Нет Инфо “ АД.

В същата презентация в раздел " Реални образци “, под карето " Бързи заеми “ (период – 45 дни; дневен бюджет – 50 лева.; импресии – 12720406; кликове – 6880; цена на клик – 0,33 лева.; продажби – 36) е поместена информация " съгласно клиента “: " За същата инвестиция в EasyAds – 4 продажби, за 10 пъти по-голяма инвестиция във FB – 120 продажби “. Данните демонстрират още, че конверсиите са по-добри и по отношение на някои custom (формирани на база основни думи или екран реклама) групи в AdWords. “. Това обръщение, като рекламно и с обществен темперамент, се дефинира като неразрешена сравнителна реклама, защото посочения " клиент " е неизвестен.

Тези послания са причина компанията " Изиадс “ ЕООД да входира тъжба в Комисия за защита на конкуренцията за нелоялна конкуренция. В хода на изследването по преписката в уатановено, че при започване на 2017 година " Нет инфо “ АД популяризира презентацията на предлаганата от сдружението услуга " Програматик реклама “ (Adwise – Programmatic), в която се съдържат посочените рекламни послания. По отношение на първите две послания Комисията приема, че съставляват заблуждаваща реклама, защото посредством тях ответното сдружение въз основа на недоказани изказвания основава усещане за преимущество, каквото в действителност не има: " 80% от най-качествения български трафик “ и " № 1 софтуерно programmatic решение “.

" По отношение на третото обръщение Комисията приема, че сравнението за отношението цена за употребената услуга – осъществени продажби по отношение на съответните съперници е неточно, защото не почива на справедливи признаци, дискредитира предоставяната от подателя на настояването и други съперници услуга, като методът, по който е направено представянето на сравнението, е допустимо да стимулира и да повлияе върху икономическото държание на потребителите ", се споделя в мнението на Комисия за защита на конкуренцията.

Това е втори удар по " Heт инфo " AД, която е част от конгломерата " Hoвa бpoyдĸacтинг гpyп " AД, cлед като през 2017 им бе наложена санкция по тъжба на същата компания, още веднъж за нелоялна конкуренция. Фирмата апелира пред Върховен административен съд, но към момента няма дефинитивно решение на магистратите по проблема.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР