КЗД се самосезира по случая Съветът за електронни медии излезе

...
КЗД се самосезира по случая Съветът за електронни медии излезе
Коментари Харесай

СЕМ осъди скандалния клип с момчето със СОП: Брутално погазване на хуманността

КЗД се самосезира по случая
Съветът за електронни медии излезе със специфична позиция във връзка със скандалния видеоклип, в който взе участие и момче със специфични просветителни потребности. Регулаторът се самосезира, незабавно откакто клипът стартира да се популяризира. Председателят на Съвет за електронни медии Соня Момчилова съобщи, представена в БНР:

„ Съветът за електронни медии осъжда остро бруталното тъпчене на хуманността и откритата проява на безсърдечие към хора със специфични потребности. За Съвета е смущаващо безкритичното и необятно разпространяване на клип, унижаващ човешкото достолепие и безцеремонното тъпчене на положителните нрави. Съвет за електронни медии моли към доставчиците на медийни услуги да не се трансформират в платформа за дискриминационни практики, както и за разпространение на лица, преследващи скандална популярност и евтини сензации “.

Регулаторът е докладвал оповестеното от потребителите наличие на съответните платформи за шерване на видеоклипове, а към доставчиците на медийни услуги, вписани в обществения указател на Съвет за електронни медии, които са популяризирали клипа в нарушаване на Закона за радиото и малкия екран, ще бъдат подхванати съответните административно-наказателни дейности.

По-рано Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД) се самосезира по изявления в медиите на 5 април, свързани с излъчен видеоклип, сниман на обществено място – в пловдивски търговски център, оповестиха от Комисията. От клипа е видно, по какъв начин вързано за каишка момче извършва команди като куче. Момчето е със специфични просветителни потребности и като лице в неравностойно състояние е принуждавано да прави такива дейности, като по този метод е унижавано обществено.

В клипа вземат участие трима души, придобили популярност в интернет пространството – Тодор Огнянов, Петко Караилиев и Емили Йорданова.

Ще бъде формирано произвеждане пред КЗД, в което да се откри налице ли е нарушаване на Закона за отбрана от дискриминация под формата на тормоз по симптом „ увреждане “, осъществено от тримата участници в клипа
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР