Кюстендил. В града се състоя официалното откриване на пътуващата изложба

...
Кюстендил. В града се състоя официалното откриване на пътуващата изложба
Коментари Харесай

Кюстендил: В града се състоя официалното откриване на пътуващата изложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция”

Кюстендил. В града се състоя формалното разкриване на пътуващата галерия „ 140 години от Учредителното заседание и приемането на Търновската конституция ”, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ” – Кюстендил . Събитието се организира в читалище „ Братство ”. На него участваха националният представител от Политическа партия ГЕРБ Кирил Калфин, кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, регионалният шеф на Кюстендил Виктор Янев, ръководителят на читалище „ Братство ” Иван Андонов, представители на държавни институции и жители. Представителната галерия е по самодейност на Народното събрание и Държавна организация „ Архиви “. Областна администрация - Кюстендил е съорганизатор на събитието. То е отдадено на 140-годишнината от провеждането на Учредителното заседание, приело Търновската конституция на 16 април 1879 година. В пътуващата галерия са показани 40 експоната, разказващи исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното заседание, портрети и документи за тяхната активност, моменти от работата върху Търновската конституция, както и развиването на конституционния развой на фона на историческите събития, които го следват.
„ Благодаря на всички институции, съдействали за реализирането на тази галерия. Тя показва исторически и биографични данни за участниците в Учредителното заседание, портрети, документи и реализирането на конституционния развой във фона на историческите събития, които го следват ”, сподели регионалният шеф на Кюстендил Виктор Янев. Пред присъстващите приказва и Петър Шейков, шеф на „ Държавен списък ” – Кюстендил. По думите му изложбата е с доста необятен мащаб и обсег на деяние. По самодейност на Народното събрание тази галерия ще бъде показана във всички регионални центрове в България. „ От Дупнишки регион имаме четири народни представители, взели участие в процеса по приемане на конституцията – Христо Грънчаров, Иван Каранов, Васил Мазников и Димитър Чиков. От Кюстендил народните представители са седем ”, сподели Петър Шейков. По думите му преди всичко би трябвало да се сложи митрополит Иларион Ловчански – Кюстендилски, който има особена заслуга при освобождението на Кюстендил. Той е определен по право за депутат. Следващият представител на Кюстендил е бил тогавашният кмет на града – Атанас Хранов. Друг представител е Григор Караманов, който е бил първият кмет на Кюстендил незабавно след освобождението. Народен представител по право е бил и Васил Диамандиев. По това време той е бил ръководител на Кюстендилския областен съд. Следват имената на Христо Векиларев и Димитър Любенов. На едно от таблата в изложбата са представени думите на Васил Левски: " Всичко се състои в нашите сдружени сили, изписани в писмо на Апостола до богат българин във Влашко от 6 октомври 1871 година ". Именно Учредителното заседание реализира на процедура тези думи на Дякона.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР