Кюстендил. Стотици деца, ученици, учители и културни дейци се включиха

...
Кюстендил. Стотици деца, ученици, учители и културни дейци се включиха
Коментари Харесай

Кюстендил: Стотици деца, ученици, учители и културни дейци се включиха в празничното шествие в града по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Кюстендил. Стотици деца, възпитаници, учители и културни дейци се включиха в празничното шествие във връзка Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност в Кюстендил, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ” – Кюстендил . В шествието, което се състоя на площад „ Велбъжд ”, участваха представителни групи на детските градини, главните учебни заведения и гимназии, културните институти и читалищата. Официални посетители на празника бяха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, регионалният шеф Виктор Янев, ръководителят на Общински съвет Михаела Крумова, както и началникът на Регионално ръководство на образованието Мая Стойчева.
На площада дефилираха представители на шестте детски заведения в които се отглеждат, възпитават и образоват 1474, от които 189 деца са признати в яслени групи. В тържествения церемониал участваха възпитаници и учители от седемте съществени учебни заведения и началното учебно заведение в града, както и ученици на професионалните гимназии и спортното учебно заведение. В шествието се включиха и представители на културните институти – Регионалният исторически музей, Регионалната библиотека, художествената изложба и общинския спектакъл. Читалищата от региона също бяха изпратили свои представители.
В празничното си слово кметът на Община Кюстендил Петър Паунов съобщи, че през вековете три храма са превели българския народ до днешния ден. По думите му Божият дом е източник на укрепена религия, морално високолюбие и същинска непорочност. „ Благодарение на благословените старания на равноапостолните братя през днешния ден имаме и славянската книжовност. Домашният храм е огнище на единодушие, непорочие и морална извисеност. Училищният дом, който съчетава всяко едно от тези добродетелни неща, обещано ни в дома и в храма ”, сподели Петър Паунов. По думите му учебното заведение всеки ден припомня, че светът е подобен, какъвто го носиш в сърцето си. Училището е място за поклонение пред апостолските старания на учителите. „ Останете красивото сърце на една неувяхваща и непреходна България ”, сподели Петър Паунов. В рамките на тържеството бяха наградени и петима учители от Кюстендил, които поради изключителните си достижения в региона на образованието получиха оценката „ Неофит Рилски ”. Празникът продължи със взаимно осъществяване на химна на българската култура – „ Върви, народе възродени ”.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР