Кюстендил. Средновековната крепост Хисарлъка е предпочитано място за сключване на

...
Кюстендил. Средновековната крепост Хисарлъка е предпочитано място за сключване на
Коментари Харесай

Камелия Асенова, ОП „Обреден дом” – Кюстендил: Средновековната крепост „Хисарлъка” е предпочитано място за сключване на граждански брак

Кюстендил. Средновековната цитадела „ Хисарлъка ” е желано място за подписване на цивилен брак в Кюстендил. Това сподели пред Радио „ Фокус ” – Кюстендил Камелия Асенова, шеф на Общинско дружество „ Обреден дом ” – Кюстендил. По думите й броят на двойките, сключили цивилен брак през 2017 година е 194. 23 двойки са предпочели да сключат цивилен брак отвън залата на Обреден дом – Кюстендил. „ През последните две години измежду най-предпочитаните такива места е Късноантичната и средновековна цитадела „ Хисарлъка ”, която е монумент на културата от национално значение. Статистиката сочи, че през 2016 година броят на сключилите цивилен брак двойки е 176, а през 2015 година техният брой е бил 185. Специално за Кюстендил може да се каже, че няма фрапантна смяна в този брой ”, сподели Камелия Асенова. Според нея измежду най-предпочитаните месеци за женитба се обрисуват юли, август и най-много септември. „ Всяка година имаме и много искащи да сключат цивилен брак незабавно след великденските пости. Знаете, че по време на великият пост, по време на богородичните и коледните пости, както и към Сирни заговезни, не се разрешава сключването на църковен брак, тогава поръчките за подписване на цивилен брак са по-малко ”, сподели Камелия Асенова. По думите й въпреки всичко има и младоженци, които не желаят венчаване в църквата, при тях датата за подписване на цивилен брак не е обвързвана с това, дали ще бъде по време на пост или не.
Тя уточни също, че са подадени 8 заявки за подписване на цивилен брак на датата 18.08.2018 година в Кюстендил. По думи на Асенова ползата към тази дата е по-голям, спрямо останалите дни от годината. „ Може би повода е натрупването на осмици в тази дата. За тогава все още са подадени 8 заявки за подписване на цивилен брак ”, сподели Камелия Асенова Според нея през идващите месеци ползата към тази дата, за образуване на сватбени тържества, ще се усилва. От началото на годината подадените заявки за цивилен брак са общо 42.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР