Кюстендил. Проектът Гайтаните е продължение на идеите а градско изкуство.

...
Кюстендил. Проектът Гайтаните е продължение на идеите а градско изкуство.
Коментари Харесай

Евгени Серафимов, ръководител на школата „Новите майстори”: Проектът „Гайтаните” е продължение на идеите а градско изкуство

Кюстендил. Проектът „ Гайтаните ” е продължение на концепциите а градско изкуство. Това сподели пред Радио „ Фокус ” – Кюстендил Евгени Серафимов, началник на школата „ Новите майстори ”. „ Идеята се роди предходната есен, като едно разумно продължение на огромните летни арт планове, в които моята школа и всички искащи от Кюстендил се включиха две години поред. Така разумно след „ Майстора на един декар ” и „ Саламандъра на 300 стъпала ” пристигна концепцията и за трети план. Идеята беше по покана от Община Кюстендил по време на реновирането на коритото на река Банщица. Северната подпорна стена е извънредно огромна и дълга. Така ми хрумна, че на това място могат да се разпрострат едни кюстендилски гайтани ”, сподели Евгени Серафимов. По думите му гайтаните са дълги и тънки и могат да покриват безпределно дълга повърхнина.
По думите му осем съществени цвята са включени в кюстендилските гайтани. „ Ние сме се съобразили извънредно доста с съответните цветове на гайтаните. Това са седем съществени цвята, като водещите и най-плътните са бяло, синьо и оранжево. Вдъхновението ни пристигна от метода, по който гайтаните са нагънати и подредени на ръкавите и пазвите на кюстендилската женска носия. Гайтаните, които нарисувахме, ту обрисуват присъщото нагъване, ту излизат в едни напълно нови, по-модерни креативен композиции. Представихме ги по един актуален метод без да се лишаваме от истинската цветност и от истинското им придвижване. Те се вият и чупят по този начин, както се вият и чупят при носията, само че сме си разрешили да ги интерпретираме и в едни по-свободни форми и по-късно още веднъж да ги събираме в присъщите извивки, както е във фолклора ”, сподели Евгени Серафимов.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР