Кюстендил. Община Кюстендил започва нова инициатива за облагородяване на обществени

Кюстендил. Община Кюстендил започва нова инициатива за облагородяване на обществени ...

Росица Плачкова, зам.-кмет на Кюстендил: Общината започва нова инициатива за облагородяване на обществени пространства в града и селата.

Кюстендил. Община Кюстендил започва нова инициатива за облагородяване на обществени пространства в града и селата. Това съобщи на пресконференция Росица Плачкова, зам.-кмет на Община Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Инициативата се реализира със сдружение „Агора”. За тази цел вече е създаден общински фонд, в който от годишния бюджет са заделени 20 000 лева. Сдружението отпуска други 8 000 лева. „Това означава, че ние разполагаме с общо 28 000 лева за реализиране на подобни проекти. Изискването е всеки един проект да бъде на стойност между 1 000 и 2 000 лева”, каза Росица Плачкова. Проектите трябва да имат срок за реализация два месеца, след одобрението им.
„Във вторник ще публикуваме изискванията за кандидатстване по първата програма и самите документи, които трябва да се попълват. В рамките на един месец всички заинтересовани може да подават предложения, а след това специална комисия ще разгледа проектите и ще се произнесе по тях”, каза Росица Плачкова. Благоустройствените мероприятия могат да бъдат само върху общински терени. Допустимите бенефициенти са организации, регистрирани съгласно Закона за юридическите лица с нестопанска цел, организации, регистрирани в обществена полза, сдружение съгласно Закона за етажната собственост, читалища, местни културни и образователни институции, както и инициативни групи от граждани. Проектите могат да включват дейности за почистване на паркови пространства, зони за отдих, пешеходни зони, създаване или реновиране, залесяване и засаждане на площите, поставяне на градинско обзавеждане, закупуване на дребна техника за поддръжка, ремонт на детски и спортни съоръжения и други.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Източник: focus-news.net