Кюстендил. Монтирани са мраморните плочи с текстове от войнишка клетва

...
Кюстендил. Монтирани са мраморните плочи с текстове от войнишка клетва
Коментари Харесай

Кюстендил: Монтирани са дарените от проф. Иван Гаврилов мраморни плочи с текстове от войнишка клетва и от бойния марш на 13-ти пехотен Рилски полк

Кюстендил. Монтирани са мраморните плочи с текстове от войнишка клетва и от бойния марш на 13-ти пехотен Рилски полк, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ” – Кюстендил . Двете мраморни плочи, дарени на Община Кюстендил от професор Иван Гаврилов, са сложени от двете страни на паметника „ Булаир ”. Самият монумент е повдигнат в памет на починалите Балканските войни и в Първата международна война, в памет на починалите в боевете рилци. Текстът на войнишката клетва гласи: „ Вярвам в Бог, във безконечната му истина, имам вяра в освобождението на поробените братя. Вярвам във възкресението на Велика България. Амин! “. Тази войнишка клетва е произнасяна от българските бойци при започване на предишния век. Плочата има посвещение „ На град Кюстендил – Военната столица на България. 14.Х.1915 – 29.IХ.1918 ”. Втората плоча е с първия и последния куплети от марша на 13-ти пехотен Рилски полк:
„ Рилци полетяхте в багра
С порив самоуверен безстрашен
И посрещнахте с песни
Врага ваш несклоняем ”.
„ Боят пердах, а Бог очевидец
Хвала РИЛЦИ, хвала вам
С лаври си чела покрихте
А тиранина – със позор ”.
На плочата е изписано, че текстът е подпоручик А. Манолов, а музиката е на Н. Атанасов. На 29 септември в градинката пред паметника на починалите в Балканските войни и Първа международна война, ще бъдат открити самите плочи. Тържествената гала ще стартира с молебен за упокоение на умрелите кюстендилци в Първата международна война.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР