Кюстендил. Картината Дафина на Владимир Димитров – Майстора е съхранявана

...
Кюстендил. Картината Дафина на Владимир Димитров – Майстора е съхранявана
Коментари Харесай

Валентин Господинов, Художествена галерия – Кюстендил: Картината „Дафина” на Владимир Димитров – Майстора е съхранявана като семейна реликва

Кюстендил. Картината „ Дафина ” на Владимир Димитров – Майстора е съхранявана като фамилна светиня. Това сподели пред Радио „ Фокус ” – Кюстендил Валентин Господинов, шеф на Художествена изложба „ Владимир Димитров – Майстора ” – Кюстендил. По думите му историята на тази картина е доста богата. Това е провокирало огромен интерес към нея, което се е отразило и доста добре на галерията. „ В едно изявление даже загатнах, че това е една приказка с хубав край. Това е една от многото картини, благосъстоятелност на хора, които са били близки до Майстора, хора които са му театралничили. Случаят с тази картина е тъкмо подобен, тя е съхранявана като фамилна светиня и към момента се приема като такава. Много се веселя, че притежателят се обърна към нашата изложба ”, сподели Валентин Господинов. По думите му принадлежността на притежателя на картината към Кюстендил и желанието му да бъде обогатена сбирка на галерията, са го навели на концепцията, че тъкмо там е мястото към което би трябвало да се обърне. „ Договорът ни със притежателя на картината е за период от пет години, само че аз мощно се надявам, че като следя неговото отношение и методът на приемане като духовна полезност, че това ще продължи и по-късно ”, сподели Валентин Господинов. По думите му самият дълъг интервал от излизането на картината от под четката на Майстора до в този момент допуска, че е належащо да се създадат поддържащи дейности. „ Не, не беше в положително положение. Тогава културата на хората към творбите на изкуството е била по-друга. Това въпреки всичко са хора от село Шишковци и не са били тъкмо осведомени по какъв начин да се съхранява. Тя беше просто платно, даже нерамкирано на подрамка ”, сподели Валентин Господинов. По думите му са се наложили някои дейности, които да я покажат в оптималния си искра. Това което сега се вижда е може би както тя е изглеждала когато е била направена от Майстора. Моделът за картината е Дафина Котева от село Шишковци. Нейният облик е въплътен в емблематичната за творчеството Майстора творба „ Българската мадона ”. Момичето умира рано от туберкулоза. В нейна памет художникът рисува още един неин портрет, който подарява на съкрушените й родители.
Той уточни също, че проявлението на нови произведения в пространството укрепва интереса на хората. Валентин Господинов съобщи, че от момента, в който е показана незнайната досега за необятната аудитория творба на Майстора – „ Дафина ”, има по-голяма посещаемост в галерията. „ Това е доста значимо за политиката на галерията и аз доста държа на това. Ако няма новости в една изложба, Майстора въпреки всичко е един от колосите на българското изобразително изкуство и постоянно ще има гости, радваме се и на извънредно огромно покачване в посещаемостта и с помощта на новото осветяване, само че това да проветряваш, да успееш да вкараш нови работи в пространството автоматически укрепва интереса на хората. Причината е и тази картина на Дюлгеров, която успяхме да закупим и която също е извънредно скъпа и рядка като творба. Убеден съм, че това нещо ще задейства посещаемостта ”, сподели Валентин Господинов. Според него галерията в Кюстендил е районна, едновремено с това извършва функционалностите на музей на Майстора, както и на институт, тъй като в галерията се съхраняват най-голямо количество научни архиви. „ Това е извънредно скъпо, тъй като ние не разчитаме освен на депото и на хранилищата, а и на изключителния теоретичен фонд. Другото доста значимо за нашата изложба е това, че ние би трябвало да сме и живо туптящ организъм, който да отразява развиването на актуалните художници и тяхното одобряване ”, сподели Валентин Господинов.
Той означи, че над 1350 произведения на Владимир Димитров – Майстора се съхраняват в галерията в Кюстендил. „ Това не е таванът който може да има. Аз съм сигурен, че ние ще може да продължим да обновяваме сбирката на Майстора. Това е извънредно скъпо – да можеш да подхранваш този фонд. Това е огромното предопределение, огромната идея да си шеф и да работиш тук ”, сподели Валентин Господинов. По думите му мястото на една творба на Майстора е в галерията. „ Естествено има колекционери които работят извънредно добре, които поддържат работите в безупречен тип. Радвам се тогава, когато това са колекционери, които вършат това с една отвореност, когато имат желанието тези неща да бъдат показвани и да видят бял свят ”, сподели Валентин Господинов. По думите му още по-добре е когато има колекционери, които поддържат изкуството напълно. „ Това за мен са колекционерите, които в действителност влагат в изкуство ”, сподели Господинов. Според него скоро няма да има отговор на въпроса какъв брой произведения на Майстора има в галерии и сбирки, тъй като Владимир Димитров е бил извънредно работлив художник. Това е бил неговият живот, той е рисувал с такава динамика – той просто е дишал с рисуването.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР