Кюстендил. Големите европейски проекти преобразяват цели региони в България. Това

...
Кюстендил. Големите европейски проекти преобразяват цели региони в България. Това
Коментари Харесай

Министър Петя Аврамова: Големите европейски проекти преобразяват цели региони в България

Кюстендил. Големите европейски планове преобразяват цели райони в България. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройство Петя Аврамова по време на проведения в Кюстендил цивилен разговор на тематика районно развиване, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Кюстендил . Дискусията се организира в залата на парк-хотел „ Кюстендил ”. На нея участваха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, регионалният шеф и регионален координатор на Политическа партия ГЕРБ – Кюстендил Виктор Янев, ръководителят на Общински съвет – Кюстендил Михаела Крумова, народните представители от Политическа партия ГЕРБ Кирил Калфин и Радослава Чеканска, представители на общини и други. В рамките на полемиката бяха наранени тематики, свързани с цели от локално и национално значение в областта на районното развиване, осъществени инфраструктурни планове в региона, както и европейската взаимност. Министър Аврамова уточни като положителни планове автомагистрала „ Тракия ” и автомагистрала „ Струма ”.
„ Тази автомагистрала е един безпределно нужен кулоар от Северна до Южна България. С европейски средства работим от Благоевград, през Сандански до Кулата, а с държавни средства ще построяваме правата от Видин до Ботевград ”, сподели министър Аврамова. По думите й безпределно нужна е и автомагистрала „ Хемус ”. Беше посочено, че по Оперативна стратегия „ Региони в напредък ” в развой на осъществяване са 584 плана на обща стойност 2 милиарда 735 милиона лв.. От тези планове 74 към този момент са завършени, а вложенията в тях са за 68 милиона лв.. Над 51 милиона лв. се влагат в планове на общини от област Кюстендил. В региона се извършват и 18 плана по стратегиите за териториално съдействие. Одобрените планове са на обща стойност 4,8 милиона лв.. Министър Аврамова регистрира, че на този стадий няма уедряване във ВиК бранша в региона. Общинският съвет в Сапарева баня се е противопоставил на присъединението. Поради тази причина водният оператор няма да може да кандидатства с планове по Оперативна стратегия „ Околна среда ”. За интервала 2016 – 2030 година водният оператор би трябвало да вложи към 8 милиона лв. за възстановяване на ВиК структурата. Беше регистрирана и положителната работа във връзка с Националната стратегия за енергийна успеваемост.
„ Това е национална стратегия, която е най-близо до хората. Всички които имаха смелостта и бързината да се включат в тази стратегия, към този момент се радват на едни актуализирани здания, което икономисва и средства ”, сподели министър Петя Аврамова. Според нея продължаването на програмата зависи най-много от финансовия министър на страната. В рамките на срещата бяха сложени въпроси за ремонта на улиците и на ВиК мрежата в дребните обитаеми места. Стана ясно, че се обмисля за идващия програмен интервал да се отпускат и средства за територията на дребните обитаеми места в общините.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР