Кюстендил. Фотодокументалната изложба Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.

...
Кюстендил. Фотодокументалната изложба Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.
Коментари Харесай

Кюстендил: Фотодокументалната изложба „Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.” беше открита в града

Кюстендил. Фотодокументалната галерия „ Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 година ” беше открита в Кюстендил, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ” – Кюстендил . Изложбата е подредена във фоайето на Общински трагичен спектакъл – Кюстендил. На откриването й участваха зам.-кметът на Община Кюстендил Светослав Василев, ръководителят на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов, шефът на Регионален исторически музей Валентин Дебочички, шефът на театъра Чавдар Ненов, шефът на Художествена изложба „ Владимир Димитров – Майстора ” Валентин Господинов, началникът на Държавен списък – Кюстендил Петър Шейков, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса – Кюстендил, историци, възпитаници. Пред присъстващите създателят на изложбата доцент доктор Ангел Джонев разказа събитията, случили се на 15 и 16 май 1917 година в Босилеградско.
„ Тогава вдовоенните лимити на Царство България, в Босилеградския български край прониква една чета в състав 200 -250 души, предвождана от войводата Коста Печанац и разследване на придвижването им в тези два дни в региона остават димящи къщи, унищожено е имуществото на 317 семейства, с живота си се простят над 35 души, вредите са в размер от 2,5 милиона тогавашни лв.. Изложбата наблюдава тези дейности и тези събития с образен материал ”, сподели Ангел Джонев. „ Нашата цел беше да почетен паметта на жертвите, да създадем едно паметно място, на което на този ден представителите на сръбските и на българските управляващи да се събират в Босилеград, да си подадат ръка в символ на помиряване и по този метод да стартираме да построяваме новото европейско бъдеще на Балканите. Давайки си сметка, че през днешния ден българското малцинство в Сърбия към момента е жертва на неприятните българо-сръбски връзки, нашата концепция беше с отбелязването на това събитие и давайки началото на един развой на национално помиряване сред двете страни, първо да дадем своя принос за превъзмогване на сложното историческо минало и второ да създадем вероятен разговора сред двете страни за възстановяване на ситуацията на българите в Сърбия ”, сподели Иван Николов.
По думите му сръбските управници към момента приказват и разсъждават с риториката от 19-и и началото на 20-и век. Не е обещано позволение в центъра на Босилеград да се слагат паметни плочи, не одобряват и поканата тежките дати, тежките годишнини да се означават дружно. Две години паметните плочи са били иззети, а през месец юни 2018 година са били освободени и в този момент се намират в Културно-информационния център в Босилеград. Отново е задействана процедурата за тяхното слагане, само че все още няма отговор.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР