Кюрдските средства за масова информация съобщават, че централното правителство на

...
Кюрдските средства за масова информация съобщават, че централното правителство на
Коментари Харесай

Международни хуманитарни организации напускат Кюрдистан под натиска на иракското правителство

Кюрдските средства за всеобща информация оповестяват, че централното държавно управление на Ирак е засилило натиска по отношение на интернационалните филантропични организации, призовавайки ги да изоставен Кюрдистан и да съсредоточат активността си в други иракски провинции. „ Всеки ден ставаме очевидци на изтеглянето на интернационалните организации от провинция Дохук, като множеството придвижват офисите си в други иракски провинции, като Мосул, Салахадин и Тел Афар ", оповестява генералният шеф на филантропичната организация " Borha " Идрис Наби. По думите му, преместените организации настояват, че решението за закриването на офисите им в Кюрдистан е взето, поради финансовата рецесия.

Наби счита, че Багдад оказва напън по отношение на филантропичните организации и отдръпването им от Кюрдистан към този момент е оказал очевидно въздействие на услугите, които дават на бежанците.

След краха на иракската войска по време на нахлуването на Ислямска страна през 2014 година, терористите от ИД превзеха големи територии в северната и западната част на Ирак. Почти два милиона иракски и сирийски бежанци откриха безвредно леговище в иракски Кюрдистан. Повечето от тях бяха настанени в провинция Дохук.

По-рано министърът на външните работи на Кюрдистан Фалах Мустафа съобщи, че съвсем 4000 бежанци, завърнали се по родните си места във към този момент освободените региони на провинция Ниневия, още веднъж са потърсили протекция в Кюрдистан, поради проблемите с сигурността в родните им градове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР