Кюрдските части са били изтласкани от 11 населени места близо

...
Кюрдските части са били изтласкани от 11 населени места близо
Коментари Харесай

Операцията на Турция в Сирия се разгръща - вече има по-сериозни реакции

Кюрдските елементи са били изтласкани от 11 обитаеми места покрай град Тал Абяд и град Рас ал Айн от началото на интервенцията на Турция в Северна Сирия, оповестиха турски медии, представени от БГНЕС.
Анадолската организация заяви, че селата Ал-Ябиша и Тал Фандар са първите, които в четвъртък са били прочистени от кюрдските милиции. Селата Мушерифа, Дадат, Бир Ашик и Хамидия, намиращи се наоколо до Тал Абяд, и селището Кишто край Рас ал Айн са били след това " освободени ".
Съобщава се и, че турската войска е траяла с прочистването на село Кишто, ситуирано на запад от Рас ал Айн, и селищата Барзан, Ал Джадеда и Гиса. Освен това елементи от подкрепяната от Турция Сирийска национална войска са разрушили веригата за доставки на кюрдските сили в окръг Дирбасие в провинция Хасака.
Турция съобщи, че интервенцията " Извор на мир ", която стартира в сряда, е ориентирана към освобождение на границата сред Турция и Сирия от членовете на терористичната група ИДИЛ и кюрдските отряди за самоотбрана, които Анкара счита за терористи. Турското министерство на защитата съобщи по-рано, че са обезвредени 228 " терористи от ПКК " и са нанесени удари против 181 цели в хода на интервенцията " Извор на мира ".
Реакции
Междувременно група от близо 30 републиканци в Конгреса на Съединени американски щати приготвят наказания против Турция по отношение на военната интервенция на Анкара в Сирия, както и поради съдействието ѝ с Москва, съобщи в прессъобщение вносителят на законопроекта Лиз Чейни.
" Президентът на Турция Реджеп Ердоган и неговият режим би трябвало да бъдат изправени пред съществени последствия за безмилостното нахлуване против нашите кюрдски съдружници в Северна Сирия, които изгубиха хиляди хора в борбата против ИДИЛ и ни помогнаха да защитим нашата страна ", съобщи Чейни, щерка на бившя вицепрезидент на Съединени американски щати Дик Чейни.
" Санкциите не са единствено отговор на насилствените офанзиви на режима на Ердоган в Северна Сирия. Конгресът от дълго време е смутен, че режимът си сътрудничи с съперници на Съединени американски щати, като Русия. Ако Турция желае да бъде третирана като съдружник, то би трябвало да се държи надлежно. Те би трябвало да бъдат глобени за нападението против нашите кюрдски съдружници ", сподели още Чейни.
По-рано сенаторите-републиканци Линдзи Греъм и Крис Ван Холен предложиха законопроект за въвеждане на наказания против Турция, който включва ограничавания против турския президент и членове на кабинета му, наказания против турския енергиен бранш. Предлага се възбрана на американското военно съдействие с Анкара и налагане на наказания против придобиването от Турция на съветските системи за противоракетна защита С-400.
Същевременно Норвегия разгласи прекъсването на износа на оръжие за Анкара след началото на турската военна интервенция в североизточна Сирия.
" Тъй като обстановката е комплицирана и бързо се трансформира, външното министерство няма да обработва нови заявки за лицензии за експорт на отбранителни материали за Турция до последващо решение. Ще проучим всички към този момент годни лицензи ", съобщи норвежкият външен министър.
Финландия, която не е член на НАТО, за разлика от Норвегия, също разгласи през вчерашния ден прекратяването на износа на оръжия за Турция или друга страна, участваща във войната. А Швеция ще внесе предложение в Европейския парламент и в Европейския съвет за оръжейно ембарго против Турция от страна на Европейски Съюз.
Спешната среща на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации обаче приключи без обща позиция - предстоящо, откакто Русия се разгласи срещу позицията на европейските страни за по-решителни дейности.
Вербални конфликти

Анкара няма да промени политиката си поради опасността от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу, представен от РИА Новости. По-рано Тръмп заплаши " да унищожи турската стопанска система ", в случай че Анкара " премине границите ". Президентът на Съединени американски щати също даде обещание " мощен удар ", в случай че " Турция не играе по разпоредбите ".
По думите на Чавушоглу, в случай че Анкара се опасява от каквито и да било закани, то нямаше да стартира интервенцията в Сирия. Първият посланик на Турция съобщи, че турската войска е била принудена да стартира интервенция " Извор на мира " поради доставката на американско оръжие на сирийските кюрдски сили за самозащита.
" Съединени американски щати първо споделиха: изчакайте, ние ще изтеглим нашите военни. Изчакахме, те не се отдръпнаха. Тогава се договорихме за взаимен патрул, който се оказа козметичен. В същото време те продължиха да доставят оръжие на сирийските кюрдски сили за самозащита. Ние дълго време търпяхме това и най-после търпението ни свърши ", сподели дипломатът.
Той акцентира, че Съединени американски щати не могат и да забранят на турската авиация да взе участие в интервенцията. " Съединените щати споделят, че без разрешението на координационния център в Катар нито един аероплан няма да излети. Но ние се борим с тероризма. И има решения на Организация на обединените нации за битка с тероризма. Тук е територията на Сирия. Съединени американски щати нямат право да командват в сирийското въздушно пространство и да вземат решение кой да лети и кой не ", изясни Чавушоглу.
Външният министър акцентира, че Турция е уведомила всички за началото на интервенцията, не тъй като има потребност от позволение. Според него това е станало заради участие в обединения и за попречване на конфликти.
Турската атака против сирийските кюрдски сили не е минала „ алената линия “, оповестена от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, съобщи почитан представител на администрацията, представен от Агенция Франс Прес.
На въпрос какво деяние ще премине границата на предизвестието на президента, служителят съобщи, че това би било " етническо пречистване, разхвърлян артилерийски обстрел и пукотевица по цивилното население ". " Това следим сега. Не сме забелязали обилни образци на това към този момент, само че е прекомерно рано ", съобщи представителят на администрацията, поискал анонимност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР