Кюрдски бойци от Отрядите за народна самозащита край Африн. Снимка:

...
Кюрдски бойци от Отрядите за народна самозащита край Африн. Снимка:
Коментари Харесай

Армията на Асад ще помага на кюрдите срещу Турция

Кюрдски бойци от Отрядите за национална самоотбрана край Африн.
Снимка: Ал Джазира

Сирийските кюрди са постигнали съглашение със сирийската държавна войска тя да влезе в град Африн и да помогне за отбиването на турската атака в района, съобщи Би Би Си. Кюрдски представители подчертаха, че военното съдействие не значи наложително и политическо такова, като то ще бъде обект на спомагателни договаряния. Кюрдските формирования " Отряди за национална самозащита " ще предадат на сирийската войска няколко позиции в град Африн (на 65 км от Алепо) и на границата с Турция. Според държавните медии в Сирия частите от държавните войски може да влязат в Африн през идващите 48 часа. Споразумението е реализирано по време на договарянията сред страните, извършени в Алепо. Кюрдите желаят от Дамаск да обезпечи и противовъздушната защита на Африн, който е подложен на офанзиви от страна на турските военновъздушни сили. От Дамаск няма публично удостоверение на тази вест към този момент. На 14 февруари заместник-министърът на външните работи на републиката Фейсал Мекдад съобщи на конференция, че сирийските управляващи " подхващат нужните ограничения за отразяване на турската експанзия ". Той означи, че регион Африн е " неразделна част от сирийската територия ". Турция стартира военна интервенция, получила името " Маслинова клонка ", срещу кюрдските сили в този северозападен сирийски регион, където живеят към 1.5 млн. кюрди и бежанци от доста други области в Сирия. Според последните данни на турския общоприет щаб, в интервенцията са убити 1615 " терористи " за един месец.
Русия следи с паника опитите на Съединени американски щати да осъществят проектите си за делба на Сирия, съобщи през днешния ден съветският външен министър Сергей Лавров, представен от организациите. Той изнесе тирада при откриването на конференция на интернационалния спорен клуб " Валдай ". Пред форума под наслов " Русия в Близкия изток: игра на всички полета " Лавров разясни, че тези опасения са поради дейностите на Съединени американски щати на обширна сирийска територия източно от река Ефрат до границите с Ирак и Турция. Първият посланик на Москва прикани американската страна да не си играе с огъня и деликатно да обмисля ходовете си, като изхожда не от политическата обстановка, а от дълготрайните ползи на сирийския народ. Той акцентира, че дейностите на Съединени американски щати в района се разгръщат надалеч оттатък публично оповестената си цел за битка с тероризма и опазване на териториалната целокупност на Сирия. " Отново приканвам нашите американски сътрудници да не си играят с огъня и да хармонизират стъпките си, не въз основа на непосредствените потребности на днешната политическа обстановка, а по-скоро на дълготрайните ползи на сирийския народ и на всички нации в района, в това число, несъмнено, кюрдите ", посочи Лавров.
Той окачестви като опити за нечиста сделка медийните изявления за гибелта на стотици съветски наемници във войната в Сирия. Той предложи случаят с ирански безпилотен аероплан на сирийско-израелската граница да бъде обсъждан единствено посредством механизмите на Организация на обединените нации. Според съветския министър интернационалната общественост би трябвало да сътвори условия за директен разговор сред палестинците и Израел, тъй като няма различен метод за споразумяване на спора сред тях.
В изявлението си пред форума иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф установи, че в Сирия е налице " нова вълна на окупация, на задгранична намеса, основно от страна на Съединени американски щати ", съобщи ТАСС. За през днешния ден е планувана среща сред Лавров и Зариф, на която ще бъде разисквана нуклеарната договорка с Иран и ситуацията в Сирия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР